Europas första D-vitaminberikade champinjoner

Nu, efter flera års utvecklingsarbete, har Östgötasvamp fått godkänt från Livsmedelsverket och EFSA att producera och sälja sina D-vitaminberikade champinjoner. 

Östgötasvamp är ett företag men med rötter från Iran. Teknologen Mahziar Namedanian grundade företaget 2014 tillsammans med tre andra teknologer och forskare. Deras drivkraft är smarta, hållbara lösningar och de var först ut i Sverige med att blanda sin egen ekologiska kompost för att kunna producera ekologiska champinjoner. Nu, efter flera års utvecklingsarbete, har de även fått godkänt från Livsmedelsverket och EFSA (European Food Safety Autority) att producera och sälja sina D-vitaminberikade champinjoner.

Många av oss nordbor har brist på D-vitamin under vinterhalvåret, och det är något Östgötasvamp fokuserat på. Mycket av det D-vitamin vi får i oss naturligt genom maten kommer dessutom från animaliska livsmedel. Därför har de tagit fram ett system för att berika champinjoner med vitaminet genom UV-lampor – på samma sätt som svampar ute belyses med sol.