Smördeg är en enkel väg till snabba, lyxiga bakverk. Det här är ett av de enklaste och inspirerat av det legendariska bageriet Poilâne i Paris. Det är bara smördeg, äpplen, brunt socker och lite salt. Superenkel och chockerande gott i sin enkelhet.
Många märken av smördeg är faktiskt helt veganska (trots namnet), men för att vara på säkra sidan så dubbelkolla innehållsförteckningen.
8 st
4 st rektangulära smördegsplattor, 8 fyrkantiga eller två förpackningar kyld smördeg
4 äpplen
4 msk farinsocker eller råsocker
en nypa flingsalt
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Använder du fryst smördeg så låt den tina först. Skär till om det behövs så att du har 8 kvadrater, ca 15×15 cm. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
3. Skala äpplena och kärna ur. Skär i bitar. Fördela i mitten av varje smördegsark.
4. Vik upp kanterna och nyp ihop så att de håller sig på plats.
5. Grädda bakverken i 30-35 minuter eller tills de har fått fint med färg och äpplebitarna mjuknat.
6. Ta ut och strö över sockret och en liten nypa flingsalt. Låt svalna lite innan du biter tag i dem.