Doubles är en populär street food-rätt i Karibien och består av friterat bröd, kryddig kikärtsgryta och ofta en fräsch grön sås till. Här har jag förenklat ordentligt med färdig pizzadeg, men det är fortfarande förödande gott.
Om du inte vill fritera bröd kan du alltid bara rosta brödskivor i en brödrost och servera till. Även tortillabröd är gott till.
Recept: Enkla karibiska doubles (vegetariska)
4 portioner
Kikärtor
2 msk rapsolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk gul curry
1 tsk rökt paprikapulver
2 burkar kikärtor à 400 g, ca 6 dl kokta
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 grön chili, finhackad
salt
svartpeppar
Friterat bröd
1 förpackning färdig pizzadeg
rapsolja att fritera i
ev. 1 tsk gurkmeja
Servering
färsk koriander
1. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, vitlök, curry och paprikapulver i några minuter tills löken mjuknat.
2. Skölj kikärtorna och vänd ner tillsammans med vatten, buljong och grön chili. Koka upp och låt puttra under lock i 20 minuter. Såsen ska tjockna.
3. Mosa eller mixa sönder en del av kikärtorna för en tjockare konsistens på såsen. Smaka av med salt och peppar. 4. Hetta upp ett generöst lager med olja i en stekpanna. Blanda eventuellt ner gurkmeja i den för färg.
5. Ta ut rundlar av pizzadegen med en skål eller bara skär med en kniv.
6. Droppa ner några rundlar i taget i den heta oljan och fritera gyllene på båda sidor. Låt rinna av på lite hushållspapper.
7. Lägg upp det friterade brödet på tallrikar och toppa med kikärtsröran. Strö över koriander och servera.