Det här är de ultimata semesterfrallorna, oavsett om det är sommar- eller vintersemester. Rör ihop på kvällen, baka ut på morgonen och grädda direkt. Ölet i frallorna ger inte smak av öl utan bara sötma, så även barn kommer att tycka om dem!

14 Nov 2019

8 frallor   Jästid 10–14 timmar

33 cl rumstempererad ljus öl
0,5 tsk torrjäst
1,5 tsk salt
25 g hela linfrön
50 g grovt rågmjöl
300 g vetemjöl special

1. Häll upp öl i en bunke och rör ut jästen i den.
2. Väg sedan upp alla övriga ingredienser, häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk. Rör samman ingredienserna för hand med hjälp av en slev, slickepott eller degskrapa. Du kan köra degen i degblandare, men det är inte nödvändigt. Det viktiga är att allting blandas ordentligt. Se till att inget mjöl ligger torrt och oblandat.
3. Låt degen vila i rumstemperatur i en bunke täckt med plast 10–14 timmar.
4. Sätt ugnen på 250 °C, varmluft (om du inte har varmluftsugn, se s. 19). Ta fram en plåt, och lägg ett bakplåtspapper på den.
5. Forma med hjälp av 2 skedar degen till 8 frallor. Mjöla lätt med rågmjöl ovanpå frallorna, om du vill.
6. Grädda frallorna i mitten av ugnen i 12 minuter. Låt svalna något innan du skär i dem.

 

Från boken Långjäst & Lättlagat (Tukan Förlag) av Maria Blohm.