Bikarbonatsbröd kräver ingen maskin eller knådande. Bara blanda ihop och kör in i ugnen. Perfekt när du har över blandade nötter, frön och torkad frukt.

25 Dec 2017

1 dl torkad frukt
1 dl nötter, t ex valnötter, hasselnötter och mandlar
6 dl grovt rågmjöl
2 dl havregryn
7 dl fullkornsvetemjöl
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 msk brödkryddor
2 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
1 l mjölk eller yoghurt, t ex soja- eller havrebaserade
1 msk vitvinsvinäger
1 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra två brödformar, 1,5 liter stora.
Hacka torkad frukt och nötter grovt. Blanda ihop med rågmjöl, havregryn, fullkornsvetemjöl, solrosfrön, pumpafrön, brödkryddor, bikarbonat och salt i en bunke.
Rör ihop mjölk, vinäger och sirap i en skål och blanda sedan med de torra ingredienserna.
När du har en väl blandad smet, fördela den i de smorda formarna och strö eventuellt över lite extra havregryn
och frön.
Grädda bröden i 60 minuter. Ta ut och låt svalna.