Annons
Cape Ad

Enkel vegetarisk bibimbap

Bibimbap är en koreansk rätt som kan serveras med många läckra tillbehör. Här en enkel vegetarisk variant.

Recept: Zeina Mourtada och Paul Svensson. Foto: Lennart Weibull

Att mixa svenska råvaror med andra matkulturer är det roligaste och godaste som finns. Här bygger smakerna på en klassisk koreansk chilipasta, gochujang. / Paul Svensson

Middagskompassen

Middagskompassen (Bonnier Fakta) är en bok av Naturskyddsföreningen, Zeina Mourtada och Paul Svensson fylld med fakta och recept på hur man kan laga hållbar mat för miljö och klimat.

Recept: Enkel vegetarisk bibimbap

4 portioner

Havreris
2 dl havreris
2 msk äppelcidervinäger
1⁄2 msk strösocker
1⁄2 tsk salt
olja att steka i

Groddar
100 g mungbönsgroddar
1⁄2 dl srirachasås (stark chilisås) japansk soja efter smak

Picklad lök och gurka
1 rödlök
1 msk tärnad färsk ingefära
1 dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
3 dl vatten
1⁄2 gurka

Svamp och pak choi
250 g ostronskivling
5 dl umamibuljong
kallpressad rapsolja att steka i
2–3 msk gochujang
ca 200 g pak choi
färsk koriander att toppa med

1. Koka havreriset enligt anvisningarna på förpackningen, men något kortare så att det fortfarande har lite tuggmotstånd. Häll av vattnet och rör ner vinäger, socker och salt. Ställ åt sidan så länge.
2. Blanda groddar och srirachasås. Smaka av med soja.
3. Skiva rödlöken tunt. Lägg i en skål. Lägg ingefäran i en liten kastrull tillsammans med ättiksprit, socker och vatten.

4. Koka upp och häll sedan hälften av lagen över löken. Låt andra hälften svalna. Skiva gurkan tunt, lägg i en skål och häll den avsvalnade lagen över.
5. Riv svampen i långa längder och lägg i en stekpan- na. Tillsätt buljongen och låt koka tills all buljong har kokat bort. Tillsätt rapsolja och stek svampen gyllenbrun. Avsluta med att röra ner gochujang.
6. Hetta upp en stekpanna med lite olja och fräs pak choi-bladen i någon minut.
7. Hetta upp lite olja i en vid stekpanna och värm upp riset.
8. Bottna fyra skålar med riset och fördela groddar, svamp, picklat och pak choi mellan skålarna. Toppa med koriander och servera.