Den dagen jag insåg att färdigkavlad smördeg inte bara var vegansk utan även perfekt när man vill göra pajer utan att behöva slita med en kavel, nådde jag nästan nirvana. Lägg där till att smördeg är ett av bakvärldens sju underverk och det är bara att ge upp. Ge upp och baka den här vegofärspajen.

30 okt 2019

6 portioner

2 rullar färdigkavlad smördeg

Het färsfyllning
1 gul lök
200 g champinjoner
1 röd paprika
600 g sojafärs
1,5 dl chilisås
1 dl vatten
1 msk flytande grönsaksbuljong eller 0,5 buljongtärning
1 tsk salt
2 dl majs
1 tsk oregano
några droppar tabasco

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Finhacka lök, champinjoner och paprika och fräs i lite olja tills allt har fått fint med färg. Rör ner sojafärsen och låt steka med i en minut. 3. Blanda ner chilisås, vatten, buljong, salt, majs, oregano och tabasco.
4. Tryck ut det ena smördegsarket i en pajform. Fyll på med färsfyllningen. Pensla kanterna på smördegen med vatten och lägg sedan på det andra arket. Tryck fast så att de båda arken verkligen sitter ihop och skär sedan bort överflödig deg.
5. Pricka degen med en kniv så att ångan kan pysa ut. Gratinera pajen i 40 minuter.