Den här ramensoppan ser ut att vara komplicerad eftersom det är en hel radda ingredienser. Men kryddpastan mixas bara ihop och sedan sköter sig det mesta av sig självt.

16 dec 2019

Poängen är att det här är en helt fantastiskt smakrik ramensoppa som alla måste testa. Jag bjuder till och med på den när jag har gäster över, så speciell är den.

TIPS!
Friterad tofu? Du hittar färdigfri- terad tofu i välsorterade matbutiker och asiatiska butiker. Den är lite tug- gigare i konsistensen, vilket jag gillar i min ramen. Om du inte hittar den kan du köra på fast tofu, eller panera tärnad fast tofu i majsstärkelse och steka i generöst med olja tills den blir knaprig och får färg.

4 portioner

300 g champinjoner, skivade
300 g friterad tofu
1 msk rapsolja
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar

Kryddpasta
1 dl vit misopasta
3 schalottenlökar, hackade
3 msk riven färsk ingefära
1 röd chili, tunt skivad
5 vitlöksklyftor, hackade
2 tsk sambal oelek
2 msk ljus sojasås
2 msk olja

Till servering
nudlar för 4 personer, äggfria
4 salladslökar, tunt skivade
rostade sesamfrön
färsk koriander

1. Börja med kryddpastan. Häll ner samtliga ingredienser i en blender och mixa till en slät puré. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.
2. Fräs champinjonerna i hälften av oljan tills de mjuknar och får lite färg. Lägg över på en tallrik. Stek sedan tofun i resterande olja tills även den får nt med färg. Använd en kastrull till det här.
3. Häll på nästan all kryddpasta tillsammans med vatten och buljongtärningar. Låt koka upp. Smaka av med mer kryddpasta om du känner för det. Lägg i svampen.
4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
5. Fördela nudlarna i skålar och skopa över buljongen med svamp och tofu. Toppa med salladslök, sesamfrön och koriander.

 

I Mattias Kristianssons senaste bok ”Vego – snabbt och enkelt” (Semic förlag) bjuds det på vegansk mat för en hel månad, plus desserter och några festmåltider.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Relaterade artiklar