Jag ska vara ärlig och erkänna att det är min stressade mammas lasagne ... med en twist. Jag må jobba med mat, men varför krångla till det så länge resultatet är åh så fantastiskt. Jag använder by the way sojafärs som är en typiskt bra produkt att fasa ut köttfärsen med.

18 jan 2020

4-6 portioner

ca 300 g torkade lasagneplattor

Färssås
800 g sojafärs
3 msk olivolja
2 burkar passerade tomater à 400 g
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk torkad basilika
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar

Bechamelsås
0,75 dl olivolja
0,75 dl vetemjöl
8 dl mjölk, t.ex. osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
3 dl riven ost, t.ex. mjölkfri
riven muskotnöt
salt
vitpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Fräs sojafärsen i oljan tills den har fått fint med färg.
3. Häll på passerade tomater, vitlök, basilika, strösocker, salt och peppar. Rör runt och koka upp. Låt puttra i 5 minuter. 4. Vispa ihop olivolja och vetemjöl i en kastrull. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en slät sås utan klumpar. Koka upp och låt sjuda under ständigt vispande tills den tjocknar.
5. Vänd ner osten och smaka av med muskotnöt, salt och peppar.
6. Bred ut ett lager färssås i botten
av en gratängform. Ringla över lite bechamelsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor.
7. Fortsätt att varva och avsluta med
ett sista lager färssås och generöst med bechamelsås.
8. Gratinera lasagnen i 40–50 minuter eller tills den har fått fint med färg.

 

 

Det här receptet kommer från Mattias Kristianssons kokbok ”Vego – snabbt och enkelt”. Växtbaserade recept för en hel månad, inkl. frukostar, desserter och festmåltider. Går att köpa här.

Relaterade artiklar