4-6 portioner
ca 300 g torkade lasagneplattor
Färssås
800 g sojafärs
3 msk olivolja
2 burkar passerade tomater à 400 g
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk torkad basilika
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar
Bechamelsås
0,75 dl olivolja
0,75 dl vetemjöl
8 dl mjölk, t.ex. osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
3 dl riven ost, t.ex. mjölkfri
riven muskotnöt
salt
vitpeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Fräs sojafärsen i oljan tills den har fått fint med färg.
3. Häll på passerade tomater, vitlök, basilika, strösocker, salt och peppar. Rör runt och koka upp. Låt puttra i 5 minuter. 4. Vispa ihop olivolja och vetemjöl i en kastrull. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en slät sås utan klumpar. Koka upp och låt sjuda under ständigt vispande tills den tjocknar.
5. Vänd ner osten och smaka av med muskotnöt, salt och peppar.
6. Bred ut ett lager färssås i botten
av en gratängform. Ringla över lite bechamelsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor.
7. Fortsätt att varva och avsluta med
ett sista lager färssås och generöst med bechamelsås.
8. Gratinera lasagnen i 40–50 minuter eller tills den har fått fint med färg.
Det här receptet kommer från Mattias Kristianssons kokbok ”Vego – snabbt och enkelt”. Växtbaserade recept för en hel månad, inkl. frukostar, desserter och festmåltider. Går att köpa här.