Recept: Mattias Kristiansson Foto: Camilla Lindquist
Enkel focaccia med tomater
2 tsk torrjäst
2 tsk strösocker
2 tsk salt
10 dl vetemjöl special
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk olivolja
Topping (valfritt)
olivolja
flingsalt
hackade oliver
hackade soltorkade tomater eller halverade cocktailtomater
färsk rosmarin
tärnad fetaost, t ex Peas of Heaven eller Violife
1. Blanda jäst, strösocker, salt och vetemjöl i en skål.
2. Häll ner vatten och olivolja. Arbeta ihop till en deg och knåda sedan i 10 minuter. Enklast är att använda en degblandare, men även händerna går bra.
3. Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
4. Olja in en ugnsform eller plåt med generöst med olivolja.
5. Skrapa ner degen i formen och tryck ut så att den täcker formen. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i ytterligare 1 timme.
6. Tryck ner fingrarna över hela degen för att skapa fördjupningar.
7. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Vill du ha andra toppingar är det bara att strö över dem nu. Tryck ner lätt i degen.
8. Grädda på 225 grader i 25–30 minuter. Focaccian ska få fint med färg.