Annons
Cape Ad

Enkel falafel med kokta kikärter

Den här falafeln görs på konserverade kikärter och blir underbart frasiga och håller ihop fint. En rolig hemlighet är att de här innehåller hela kikärter också.

Falafel som du säkert vet är frasigt friterade bollar gjorda på kikärter. Det är en vegetarisk och vegansk klassiker Den här falafeln görs på konserverade kikärter och blir underbart frasiga och håller ihop fint. En rolig hemlighet är att de här innehåller hela kikärter också.

Tipset här är att använda kikärtersmjöl för att binda ihop smeten. Det gör att de håller ihop bra och även blir extra frasiga när du steker/friterar dem.

Klassisk falafel

Falafel görs på blötlagda kikärter som sedan mals i en köttkvarn (eller mixas i en blender). Blandas med kryddor och örter och sedan formas till små bollar som friteras. Det finns galet många olika varianter på falafel runt om i Mellanöstern. Jag är själv från Malmö och där är falafeln helig och ett klockrent vegetariskt och veganskt val. Vill du testa mitt försök att återskapa Malmö-falafeln så finns receptet här.

Originalfalafeln

Originalet kommer faktiskt från Egypten där den heter tameya och istället för kikärter så görs den på skalade bondbönor. En mildare smak och fantastiskt god. Recept på egen tameya hittar du här.

falafel

Tillbehör till falafel

Jag tycker man kan ta lite av det man gillar. Jag gillar tahini, antingen bara som den är eller blandad med yoghurt. Jag gillar en fräsch sallad, ett gott bröd (pitabröd) eller kokt ris när jag känner för det.

Recept: Enkel falafel (vegetarisk)

4 portioner

2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
1 gul lök, finhackad eller riven
2 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
0,5 dl finhackad persilja
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk salt
1 dl kikärtsmjöl

rapsolja att steka i

1. Skölj kikärterna. Lägg en tredjedel av dem åt sidan.
2. Häll ner resterande kikärter, gul lök, vitlök, persilja, spiskummin, koriander och salt i en matberedare. Mixa fint. Skrapa över i en skål.
3. Blanda ner de sparade kikärterna och kikärtsmjölet. Arbeta ihop till en ”deg”.
4. Hetta upp ett generöst lager med olja i en stekpanna eller kastrull. Sikta på 180 grader.
5. Rulla falafelsmeten till bollar och fritera gyllene i oljan. Låt rinna av på hushållspapper.