Annons
Cape Ad

Enkel asiatisk mat – populära recept

Sugen på asiatisk mat men vet inte riktigt var du ska börja? Kika in VEGOs crash course i några av Asiens populäraste rätter (alla självklart vegofierade) – hugg in!

Pad thai

Thailands klassiker, pad thai, är en smakrik nudelwok på färska grönsaker, saltsöt fisksås, nudlar och protein (tofu passar perfekt i pad thai!). Med mjuk kryddning serveras den med stekt ägg och toppas med koriander, lime och hackade jordnötter. Pad thai, precis som allt annat, går att variera och göra lite hur som helst. Men vill du få till en så autentisk wok som möjligt är fisksåsen a och o (vegetariska substitut finns som liknar i smak). Även tamarinpasta är en viktig komponent som bidrar med både syra och sötma.

Testa VEGOs vegetariska pad thai!

Nudlar pad thai
Risnudlar passar perfekt i en sötsalt pad thai!

Laksa

Laksa är en smakfull och krämig soppa toppad med heta kryddor. I Indonesien och Malaysia görs den ofta med nudlar. Soppan är inte bara god utan även enkel, även för nybörjaren i köket. Soppan baseras på en bas av ingefära som blandas med len kokosmjölk. Addera nudlar och toppa med frasig tofu, koriander och chili. Andra goda ingredienser, som lök, lime, spenat och böngroddar kan portioneras ut i små skålar för att alla runt bordet lätt ska kunna komponera sin unika laksa.

Så lagar du vegansk laksa

Nasi Goreng

Nasi goreng är en indonesisk favorit med ris, grönsaker och för vegetarianer – marinerad tofu. En smakrik vardagsrätt som går hem hos hela familjen. Många kallar den för Asiens motsvarighet till pyttipanna. Det bästa med rätten är att den enkelt går att göra till många, för matlådor på jobbet eller att frysa in – och kan avlasta en hektisk vardag. Ris och sambalpasta på chili, vitlök, tomatpuré, citrongräs och lime blandas med marinerad tofu, torrostade cashewnötter, wokade grönsaker och tamari för en simpel, men garanterat helt oemotståndlig, måltid.

Bjud på en enkel nasi goreng!

Asiatisk mat koriander nudlar
Många asiatiska recept innehåller kryddor som lime, koriander och salladslök!

Lo mein

Kan vi någonsin få nog av nudlar? Troligtvis inte, i alla fall inte när de görs så här goda. Lo mein är den ultimata kinesiska snabbanudelrätten som går att göra på frysta grönsaker, som ofta finns undanstuvade i frysen. Se det lite som en nudelsoppa – men utan själva soppan. För en vegansk lo mein finns fullkornsnudlar utan ägg. Risnudlar är även ett säkert kort när du vill veganisera ditt recept. Till protein är vegobitar eller kikärter gott att blanda ner i woken. För den tjockare, lite sötare, sojasmaken adderas hoisinsås.

Så får du till en enkel lo mein

Ramen

Ramen kan vid första anblick kännas komplicerat, men så är inte alltid fallet – i alla fall inte om man följer VEGOs recept på vegetarisk ramensoppa med tofu. Med en kryddpasta som mer eller mindre sköter sig själv när den blandas med buljong blir det hur enkelt som helst att slänga ihop en smakrik soppa. Vänd ner de grönsaker du gillar och addera favoritnudlarna för en smakrik mix. Ett tips är att ha friterad tofu i ramen. Det finns att köpa i de flesta välsorterade matbutiker och ger ett härligt tuggmotstånd. 

Bli proffs på ramen med enkelt recept!

Ramen asiatisk mat
Ramen kan göras på flera olika sätt!

Vietnamesiska vårrullar (Goi cuon)

Enkelt, snabbt och otroligt gott! Goi cuon, eller vietnamesiska vårrullar som det också heter, är det nog ingen som har missat. Ett tunt lager rispapper omsluter en färsk blandning krispiga grönsaker och äts ofta med pinnar eller direkt med händerna. Rispapper, koriander och färsk sallad tillhör grunden för det klassiska receptet. Rätten är dock otroligt populär och finns i mängder av varianter och kombinationer. Ät dina rullar som de är eller doppa i krämig jordnötssås!

Testa VEGOs recept på vegetariska vårrullar med jordnötsdipp