Enkel aprikospaj med pistage

Det här är en upside down-cake, vilket är bland det bästa jag vet. Den är enkel att göra och ser så där rustikt härlig ut.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Camilla Lindquist

Jag har använt aprikoser, men det går lika bra med persikor och plommon. Gillar du inte pistagenötter kan du ersätta dem med hasselnötter eller mandel.

Enkel aprikospaj med pistage

10 bitar

1 dl farinsocker
50 g smör, t ex mjölkfritt
6 aprikoser, persikor eller plommon
3 1⁄2 dl vetemjöl
1 dl pistagenötter, mixade till ett fint mjöl
2 dl strösocker
1⁄2 dl majsstärkelse
1 1⁄2 tsk bakpulver
1⁄2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1⁄2 tsk salt
1 1⁄2 dl rapsolja
3 1⁄2 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
ev. några droppar grön livsmedelsfärg

Dekoration
finhackade pistagenötter

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra en springform, 20 cm i diameter. Klä botten med bakplåtspapper.
3. Smält ihop farinsocker och smör i en kastrull. När det bubblar och sockret har lösts upp häller du ner blandningen i formen.
4. Skär frukten i klyftor och lägg ner i formen. Är de små kan du bara halvera dem och lägga med snittytan nedåt.
5. Sikta ner vetemjöl, pistagemjöl, socker, majsstärkelse, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke.
6. Blanda ihop olja, mjölk och eventuell grön färg i en annan bunke och vispa sedan ner lite i taget i mjölblandningen. När du har en slät smet utan klumpar skrapar du ner den i springformen.
7. Grädda kakan i 50 minuter. Testa med en sticka, den ska vara torr i mitten.
8. Ta ut kakan och låt den svalna tills den är ljummen. Skär med en kniv runt kanten på kakan. Sätt en serveringstallrik över formen och vänd den upp och ner så att kakan lossnar från formen.
8. Dekorera med hackade pistagenötter.