Energibars med bönor och dadlar


Vi har ständigt olika energibars på lager i frysen. De är perfekta för alla ”efter”-situationer – efter träningen, efter lunch, efter skolan, efter arbetet eller efter middagen.

Många energibars är ganska söta och fungerar mer som godsaker än något som mättar och ger näring, så här har vi använt kidneybönor för att balansera innehållet. De är jättegoda, och tillsammans med kokosoljan håller de blodsockret på en jämn nivå så att din och barnens energi räcker längre.

12 bitar

½ burk kidneybönor à 400 g, sköljda och avrunna
14 mjuka dadlar, urkärnade
4 msk kallpressad kokosolja
4 msk kakao, siktad
1 dl pumpafrön, gärna rostade
2 ½ dl havregryn
1 dl kokosflingor

1. Smörj en ugnsfast form (20 × 14 cm) och klä den med bakplåtspapper.
2. Lägg bönorna i en matberedare och tillsätt dadlar, kokosolja och kakao. Kör till en smidig blandning och häll sedan blandningen i en skål.
3. Grovhacka pumpafröna och lägg dem i skålen tillsammans med havregryn och kokosflingor, blanda väl. Lägg blandningen i formen och tryck till den med blöta händer eller baksidan av en sked doppad i kokosolja. Det ska bli en jämn och kompakt kaka.
4. Ställ formen i kylskåpet eller i frysen. Låt stå i 30 minuter, eller tills blandningen har stelnat. Skär den i 12 avlånga bitar (7 × 3,5 cm). Förvara i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till en vecka eller ännu längre i frysen. Tina dem bara en aning före servering.

 

David och Luise a.k.a. Green Kitchen Stories är tillbaka med en både vacker och inspirerande kokbok med mat för hela familjen. Little Green Kitchen (Norstedts) är färgsprakande, inbjudande och med lika goda recept som alltid. Plus smarta tips på hur barnen kan ta del i matlagningen.

Recept: David Frenkiel och Luise Vindahl Foto: David Frenkiel