Enchiladas är fyllda tortillabröd som här toppas med en lagom het salsa. Det här är en vegetariskt enchilada med svamp och grönsaker.

Annons
13 sep 2021

Enchiladas är en läcker favorit som består av fyllda tortillabröd som toppas med en enchiladasås och sedan gratineras. Enchiladas kan fyllas med allt från färs, ”kyckling” och bönor och självklart har vi tipsen på hur du enkelt gör vegetariska varianter nedan. Det här är faktiskt en hybrid av fajitas och enchiladas… fajitasenchiladas!

enchiladas

Enchiladas med ”köttfärs” eller ”kyckling”

Man kan fylla enchiladas med allt från köttfärs med kyckling och som vegetariskt alternativ finns det flera alternativ. Istället för köttfärs så finns det både sojafärs eller ärtfärs. Även kokta linser går bra. Istället för kyckling går det bra med vegobitar gjord på allt från soja och vete (seitan).

Här är ett recept på en mer klassisk enchilada med färs.

Enchiladas – sås

Enchiladas kan gratineras med bara mängder av ost, men det är också gått att först täcka den med en sås. Enchiladasås kan görs på lite olika sätt, bland annat som nedan. En enkel snabbvariant är att använda färdig salsa från bland annat Santa Maria.

enchiladas

Enchiladas med bönor

Enchiladas kan som sagt fyllas med allt från kokta linser och böner. Utöver svampen i den här enchiladan kan du också vända ner två burkar sköljda kidneybönor eller svarta bönor.

Recept: Fajitaenchiladas

4 portioner

Glutenfritt? Använd glutenfria tortillabröd

Fajitagrönsaker
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
5 paprikor i valfria färger
400 g blandad svamp, t ex champinjoner, portabello och ostronskivling
2 tsk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
salt
svartpeppar

8 tortillabröd



Enchiladasås
2 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater à 400 g
1 msk chilipulver
1 tsk cayennepeppar
2 tsk spiskummin
1 tsk oregano
2 msk limesaft
salt
svartpeppar

Fajitagrönsaker
Skär rödlökarna i klyftor. Skiva vitlöks- klyftorna fint. Strimla paprikorna och hacka svampen grovt. Stek allt i omgångar i lite olja. Häll tillbaka allt i stek- pannan och krydda med chilipulver, paprikapulver, spiskummin, salt och svartpeppar. Lägg ut tortillabröden på ett arbetsbord. Fördela fyllningen i mitten på varje bröd och rulla sedan ihop. Lägg rullarna tätt i en gratängform.

Enchiladasås
Hacka den gula löken och vitlöksklyftorna fint. Fräs i olivoljan tills de mjuknar och får lätt med färg. Häll på krossade tomater, chilipulver, cayennepeppar, spiskummin, oregano, limesaft, salt och svartpeppar. Låt puttra på i 10 minuter. Skeda såsen över enchiladarullarna. Gratinera allt i 200 grader i ca 20 minuter. Servera tillsammans med en god sallad och avokado- och koriandersås.

Relaterade artiklar