Annons
Cape Ad

En tablett för folkhälsan

Kan en tablett öka livskvaliteten? Ja, det var Kurt Nielsen övertygad om. Idag säljer företaget han grundade i mitten av 1980-talet ett 60-tal olika kosttillskott. Och här ingår självklart även en serie produkter skräddarsydda för veganer.

I samarbete med Omnisym Pharma

Text: Anna-Maria Stawreberg

Allt började med att Kurt Nielsen 1986 jobbade som konsult i den danska egenvårdsbranschen. Kurt Nielsen hade många bra idéer och han hade en förmåga att se möjligheter där andra mest såg svårigheter.

Kurt Nielsen, som hade en bakgrund inom biopatin, var övertygad om att kost påverkar oss mer än vad många kan tro, och att vi genom att äta rätt och mångsidigt kan få tillbaka energin och hålla oss friska och starka. Inom biopatin pratar man mycket om att stötta kroppens självhelande funktioner, men man pratar också om vitamin- och mineralterapi som ett viktigt steg för att uppnå bättre hälsa.

Nu såg han att det fanns en stor lucka i marknaden ,att det helt enkelt saknades effektiva kosttillskott, och efter att ha diskuterat saken med sonen Kim bestämde han sig för att ta fram en allsidig produkt. För tänk om det skulle gå att ta fram ett tillskott så proppat med näring i form av vitaminer och mineraler att det skulle räcka med bara en tablett om dagen?

Tillsammans med sonen diskuterade han fram och tillbaka, och snart hade Kurt Nielsen tagit fram Biosyms första produkt, en multivitamin.

Snart hade Kurt Nielsen tagit fram ytterligare en produkt. Och ytterligare en. Näringstillskotten från Biosym blev något man pratade om och när Martin Groth 2011 fick i uppdrag att lansera Biosym i Sverige hade han strategin klar för sig.

– Jag är själv vegan, och visste att svenskarna kommit längre än danskarna när det gäller vegansk kost. Veganismen var helt enkelt större i Sverige än i Danmark vid den tidpunkten. För Martin Groth blev lösningen att börja marknadsföra veganska kosttillskott. Det var de som skulle bli nyckeln till de svenska konsumenterna. Men framför allt handlade det om att det fanns ytterligare en lucka i marknaden.


Den första produkten riktad särskilt mot veganer i serien OmniVegan var OmniVegan Multi, som snabbt blev en storsäljare. Det är en stark multivitamin med totalt 28 vitaminer, mineraler och andra näringsämnen, och den har blivit något av en klassiker.

Sedan dess har Biosym bytt namn till Omnisym Pharma, och numera finns en lång rad produkter som vänder sig direkt till veganer.

– Det finns vissa näringsämnen man som vegan kan behöva komplettera med, till exempel vitamin B12, vitamin D3 och Omega-3. Genom att ta fram dessa som kosttillskott blir det enklare för oss som enbart äter växtbaserat att få i oss det vi behöver.

När Kurt Nielsen startade Biosym år 1986 var hans mål att ge danskarna en bättre hälsa. Idag, i och med att Biosym köpts upp och numera ingår i en betydligt större koncern, har målet blivit högre: Nu är det folkhälsan i Norden som ska förbättras.

– De produkter som vi tar fram är baserade på den senaste forskningen på området och vi lanserar enbart produkter som är baserade på vetenskapliga studier. I de produkter vi tar fram använder vi en terapeutisk dos, vilket innebär att det är en högre dos mineraler och vitaminer än i många andra tillskott, säger Martin Roth.

– OmniVegan Omega-3 innehåller alger, och är den mest kompletta alg-Omega-3-produkten på marknaden. Det är en betydligt mer hållbar källa till Omgega-3 än fiskolja, säger Martin Groth, som på senare år fått veta att det inte bara är veganer som väljer OmniVegans Omega-3 framför Omega-3 med fiskolja.

– Många väljer den veganska varianten trots att de äter kött, eftersom den är hållbart producerad och innehåller så hög koncentration av Omega-3, säger Martin Groth.