- Sushiris
Det finns speciellt ”sushiris” att köpa i butikerna, men det går även bra med vitt rundkornigt ris. - Risvinäger
En mild, lite sötare vinäger baserad på ris som du hittar på den asiatiska hyllan eller i asiatiska butiker. - Mirin
- En söt smaksättare som är populär i det asiatiska köket, inte minst till sushi. Finns på den asiatiska hyllan eller i asiatiska butiker.
- Bambumatta
Sådana här kan du faktiskt hitta i vanliga matbutiker och de under- lättar arbetet med att rulla ihop sushin. Men en bordstablett eller liknande går också bra. - Noriark
Nori är arket av alger som man rullar in fyllningen i.
Egen vegetarisk sushi
3 dl sushiris
4 dl vatten
2 msk risvinäger
1 msk strösocker
1 msk mirin, kan uteslutas 4 noriark
Fyllning
gurka, i stavar
avokado
strimlad marinerad tofu, i stavar
marinerad portabellosvamp
sjögrässallad, wakame
friterad tofu
edamamebönor
färsk mango, strimlad
salladslök, strimlad
tångkaviar
gräslök
Tillbehör
ljus sojasås
wasabi
inlagd ingefära
1. Skölj riset i en sil tills vattnet blir klart. Det är stärkelsen du tvättar bort. Låt rinna av väl.
2. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Ta kastrullen från plat- tan och låt stå i 15 minuter.
3. Blanda risvinäger, strösocker och mirin i en skål. Vänd sedan ner i riset. Låt riset svalna till rumstemperatur.
Klassisk makirulle
1. Lägg ett noriark med kortsidan mot dig på en bambumatta (1). Den matta sidan av arket ska vara uppåt. Du måste inte ha någon bambumatta, men det underlättar jobbet.
2. Sprid ut ett tunt lager ris över noriarket, men spara ca 3 cm längs kortsidan längst bort från dig.
3. Pensla den tomma delen av arket med lite vatten.
4. Lägg en sträng med valfri fyllning längs sidan närmast dig och rulla sedan ihop allt till en fast rulle. (2) 5. Tryck till skarven så att den håller ihop bra.
6. Skiva rullen i 10-12 skivor. Servera med sojasås, wasabi och inlagd ingefära.