Så här gör du din helt egen, veganska pesto. Enklare än du tror och tusen gånger godare än färdigköpt.

17 jan 2020

Det härliga med egen pesto är att den blir så himla god. Det tråkiga är att du behöver mycket basilika som i slutänden inte ger så mycket pesto. Så ja, det blir en lyxig liten röra, men jag kan inte låta bli att tycka det är värt det.

Här gör jag den i en mortel, oftast gör jag den i en blender eller med hjälp av en stavmixer. Den blir mer rustig såhär. Andelen olja varierar, ringla in lite i tagit tills du får en bra konsistens.
För en ostig smak har jag använt mig av näringsjäst här, men jag brukar även riva ner 0,5-1 dl vegansk parmesan (finns från Violife).

2 små vitlöksklyftor
flingsalt
2-3 msk pinjenötter
1 msk näringsjäst, kan uteslutas
2 krukor färsk basilika
1-1,5 dl olivolja
1⁄2 tsk salt
svartpeppar

1. Mortla vitlöksklyftorna tillsammans med en nya flingsalt till en fin puré.
2. Häll ner pinjenötter och näringsjäst och mortla till ett hyfsat fint pulver.
3. Mortla ner basilikan tills du har en grön puré.
4. Ringla ner lite olja i taget och mortla in. När du har fått en lagom bra konsistens smaksätter du med eventuellt mer salt och svartpeppar.

Relaterade artiklar