Annons
Cape Ad

Egen falafelrulle – som i Malmö

Här kommer godaste receptet på falafel. Ät som falafelrulle eller i en falafelsallad. Måste för vegetarianer och veganer!

Jag kommer från falafelstaden Malmö så jag är bokstavligt talat uppvuxen på falafel. Det är inte bara en vegetarisk klassiker för vegetarianer och veganer utan något som älskas av alla. Jag minns fortfarande när de öppnade ett falafelställe nära där vi bodde och en falafelrulle kostade 10 kr. Jag är därför väldigt noga med hur en falafel ska tillredas och ätas för inget slår nyfriterad falafel. Det bästa är att du kan göra den hemma, du behöver bara ett bra recept och rätt ingredienser. Så så, gör din egen falafel Malmö-style!

falafel ingredienser

Det här är falafel

En äkta falafel använder blötlagda kikärter. De ska alltså inte kokas, utan bara blötläggas, och sedan mixas fint. Andra ingredienser kan vara lök och kryddor, men det är en hyfsat enkel rätt. De formas sedan till bollar och friteras gyllene. Enkelt är sedan att servera i ett pitabröd men det är också gott till hummus eller varför inte göra en falafelsallad?

Vi har ett recept med fler tips på hur du lyckas med din falafel. Du hittar den här.

tameya

Originalfalafel

Tameya är egyptisk ”falafel” och anses vara originalfalafeln. I Egypten var det vanligare med bondbönor så det är vad de görs på. Precis som med kikärterna så mals de, kryddas och friteras till bollar.

När falafeln senare spred sig upp och runt i Mellanöstern använde man sig av kikärter eftersom det är vanligare där. Så här gör du egen tameya.

falafel tillbehör

Tillbehör falafel

En klassisk falafelrulle i Malmö (=falafelstaden) består av libabröd (tunnbröd/pitabröd), sallad, tomat, lök, toum (vitlökssås), vitlökssås, stark sås, saltgurka och feferoni. Ibland strör de över persilja och jag gillar även stekt aubergine.

falafel falafelsallad

Falafelsallad

Du kan servera falafel på en rad olika sätt. En klassisk falafelrulle eller wrap går ju jättebra, men testa att göra en falafelsallad nästa gång.

falafel

Recept: Falafelrulle – som i Malmö

4 portioner

Falafel
500 g torkade kikärter
1 gul lök, riven
3 vitlöksklyftor, rivna
1 dl finhackad persilja
1⁄2 dl finhackad koriander
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
svartpeppar

2 liter rapsolja till fritering

Mild sås
2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 dl majonnäs, t ex äggfri
2 msk vatten
1 tsk vitlökspulver
salt
svartpeppa

Toum (vitlökssås)
1⁄2 dl kikärtsspad
4 vitlöksklyftor, pressade
1 msk citronsaft
1⁄2 tsk salt
ca 2 dl rapsolja

Tillbehör
4 libabröd
chilisås
2 saltgurka, i stavar
1 tomat, skivad
1 rödlök, tunt skivad
strimlad isbergssallad
2 msk finhackad persilja
feferoni
ev. stekt aubergine

1. Blötlägg kikärterna i 12 timmar. Skölj väl.
2. Mixa kikärterna fint i en matberedare. Gör det i omgångar. Mixa riktigt fint så att det håller ihop när du kramar massan i handen. Du kan även mala dem i en kvarn. Häll ner i en bunke.
3. Blanda ner gul lök, vitlök, persilja, vatten, spiskummin, koriander, salt och peppar.
4. Tryck ihop lite kikärtsmix i handen. Den ska hålla ihop.
5. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull eller fritös.
6. Forma bollar av kikärtssmeten med hjälp av en glasskopa. Pressa ihop tight.
7. Droppa ner några bollar i taget i den heta oljan och fritera tills de flyter upp till ytan och är härligt gyllenbruna.
8. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på lite hushållspapper.
9. Servera i pitabröd eller libabröd tillsammans med vitlöksaioli, yoghurt, chilisås, saltgurka, tomat, sallad, röd- lök och persilja.är