Egen Malmö-falafel

Här kommer godaste receptet på falafel. Ät som falafelrulle eller i en falafelsallad.

Jag kommer från falafelstaden Malmö så jag är bokstavligt talat uppvuxen på falafel. Jag minns fortfarande när de öppnade ett falafelställe nära där vi bodde och en falafelrulle kostade 10 kr. Jag är därför väldigt noga med hur en falafel ska tillredas och ätas för inget slår nyfriterad falafel. Det bästa är att du kan göra den hemma, du behöver bara ett bra recept och rätt ingredienser. Så så, gör din egen falafel Malmö-style!

falafel ingredienser

Ingredienser i en falafel

En äkta falafel använder blötlagda kikärter. De ska alltså inte kokas, utan bara blötläggas, och sedan mixas fint. Andra ingredienser kan vara lök och kryddor, men det är en hyfsat enkle rätt. De formas sedan till bollar och friteras gyllene.

falafel tillbehör

Tillbehör falafel

En klassisk falafelrulle i Malmö (=falafelstaden) består av libabröd (tunnbröd/pitabröd), sallad, tomat, lök, toum (vitlökssås), stark sås, saltgurka och feferoni. Ibland strör de över persilja och jag gillar även stekt aubergine.

falafel falafelsallad

Falafelsallad

Du kan servera falafel på en rad olika sätt. En klassisk falafelrulle eller wrap går ju jättebra, men testa att göra en falafelsallad nästa gång.

Recept: Falafel

4 portioner

500 g torkade kikärter
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
1 dl finhackad persilja
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk salt
svartpeppar
2 liter rapsolja till fritering

Tillbehör
libabröd eller pitabröd
toum, vitlökssås
vitlökssås
chilisås
saltgurka
tomat
sallad
rödlök
finhackad persilja

1. Blötlägg kikärterna i 12 timmar. Skölj väl.
2. Mixa kikärterna fint i en matberedare. Gör det i omgångar. Mixa riktigt fint så att det håller ihop när du kramar massan i handen. Du kan även mala dem i en kvarn. Häll ner i en bunke.
3. Blanda ner gul lök, vitlök, persilja, vatten, spiskummin, koriander, salt och peppar.
4. Tryck ihop lite kikärtsmix i handen. Den ska hålla ihop.
5. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull eller fritös.
6. Forma bollar av kikärtssmeten med hjälp av en glasskopa. Pressa ihop tight.
7. Droppa ner några bollar i taget i den heta oljan och fritera tills de flyter upp till ytan och är härligt gyllenbruna.
8. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på lite hushållspapper.
9. Servera i pitabröd eller libabröd tillsammans med vitlöksaioli, yoghurt, chilisås, saltgurka, tomat, sallad, röd- lök och persilja.

Receptet är från Mattias Kristianssons veganska matbibel ”Det veganska köket”. Köp den här:

Köp boken på Paneter här
Köp boken på Adlibris här
Köp boken på Bokus här