Egen Hönökaka

Hönökaka ger många varma barndomsminnen och även om det går att köpa är det så mycket godare att baka eget.

Egen Hönökaka

4 stora rundlar

25 g jäst
50 g smör, t ex mjölkfritt
5 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Smula ner jästen i en degbunke.
3. Smält Carlshamn Havssalt i en kastrull och häll på mjölken. När blandningen är fingervarm häller du ner den i bunken. Rör runt så att jästen löses upp.
4. Häll ner sirap, salt, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en deg. Knåda degen i 10 minuter, antingen med hjälp av en degmaskin eller för hand. Tillsätt mer vetemjöl om den känns för kladdig.
5. Täck bunken och låt degen jäsa i 40 minuter.
6. Dela degen i 4 bitar och rulla till bollar. Kavla ut med en kruskavel till stora rundlar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Du kan även kavla ut med en vanlig kavel och sedan nagga med en gaffel.
7. Låt rundlarna jäsa under bakduk i 20-30 minuter.
8. Grädda i 8-10 minuter eller tills de har fått fint med färg. Ta ut och låt svalna.