Nej, det här är ingen klassisk falafel, det är en supergrön sojaboostad falafel som du kommer att älska. Få fler sojabönsrecept i senaste numret av VEGO.

15 Jul 2016

Det här receptet kommer från senaste numret av VEGO, nr 4 2016. Där finns även en lång artikel som sojabönans historia och framtid. Fördelar och nackdelar och framgångsrika odlingar i Sverige. Köp den i din närmsta matbutik, Pressbyrå eller på vår hemsida.

Tips! Alla bönor är lite olika så testa att provsteka en boll först. Håller den ihop är det bara att köra på, annars är det bara att tillsätta en matsked majsstärkelse och försöka igen.

Edamamefalafel med avokadomajo, 4 portioner

Edamamefalafel
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
250 g gröna sojabönor
1 grön paprika, fint hackad
1 kruka persilja, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
2 msk majsstärkelse
2 tsk spiskummin
salt
svartpeppar

Skölj kikärterna och släng ner i en matberedare tillsammans med sojabönorna. Mixa till en hyfsat slät färs. Skrapa ner i en skål.
Blanda ner övriga ingredienser och tryck ihop till en fast smet. 
Forma till bollar och stek gyllenbruna i olivolja.

Avokadomajonnäs
2 avokador
½ dl olivolja
1 citron, saften
½ tsk dijonsenap
½ dl vatten
2 msk finhackad färsk koriander
salt
svartpeppar

Mixa ihop samtliga ingredienser med hjälp av en stavmixer.

Servera den frasiga edamamefalafeln tillsammans med avokadomajonnäs och kanske en god couscoussallad, quinoasallad, rostad potatis eller bara ett gott bröd.