Falafel är en ständig vegetarisk favorit och något jag äter i så många varianter. Den här falafeln har en liten twist och den är gröna edamamebönor. Det ger en pigg, frisk smak och en härlig grön färg. Falafel görs ju traditionellt på endast blötlagda kikärter, men här använde jag färdigkokta på konservburk som blir en smidig genväg. Servera med en grön avokadomajonnäs.
Falafel
En äkta falafel görs på blötlagda kikärter. De ska inte kokas, utan bara blötläggas, och sedan mixas fint. Andra ingredienser kan vara lök och kryddor, men det är en hyfsat enkel rätt. De formas sedan till bollar och friteras gyllene. Enkelt är sedan att servera i ett pitabröd men det är också gott till hummus.
Vi har ett recept med fler tips på hur du lyckas med din falafel. Du hittar den här.
Edamamebönor
Edamamebönor får man ibland på asiatiska restauranger. Då kommer de hela i en skida, men man äter bra de gröna bönorna inuti. Du kan även köpa skalade edamemebönor som ibland bara går under ”gröna sojabönor”. De är lite som gröna ärtor i smaken.
Självklart kan du även skala hela edamamebönor men det blir ju lite pill
Tillbehör till falafel
Jag tycker falafel är som gjort för bröd, antingen libabröd eller pitabröd. Jag tycker det är supergott med en hackad sallad till. Med det sagt, den här gröna falafeln är jättegod på sommaren med en matigare sallad med t ex grönsaker och couscous.
Såsen jag har här är en avokadomajonnäs vilket är som en slät majonnässås med olivolja och citron. Fräsch, grönt och supergod.
Recept: Edamamefalafel med avokadomajo
4 portioner
Edamamefalafel
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
250 g gröna skalade sojabönor (edamamebönor)
1 grön paprika, fint hackad
1 kruka persilja, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
2 msk majsstärkelse
2 tsk mald spiskummin
salt
svartpeppar
- Skölj kikärterna och släng ner i en matberedare tillsammans med sojabönorna. Mixa till en hyfsat slät färs.
- Skrapa ner i en skål. Blanda ner övriga ingredienser och tryck ihop till en fast smet.
- Forma till bollar och stek gyllenbruna i olivolja.
Avokadomajonnäs
2 avokador
½ dl olivolja
1 citron, saften
½ tsk dijonsenap
½ dl vatten
2 msk finhackad färsk koriander
salt
svartpeppar
- Mixa ihop samtliga ingredienser med hjälp av en stavmixer.
- Servera den frasiga edamamefalafeln tillsammans med avokadomajonnäs och kanske en god couscoussallad, quinoasallad, rostad potatis eller bara ett gott bröd.