I Zeinas Green Kitchen (Bonnier fakta) tar Zeina Mourtada med dig på en resa runt hela världen och bjuder på spännande mat som får det att vattnas i munnen. Smakrikt, färgglatt och frestande, men samtidigt enkelt och kul.
Recept: Zeina Mourtada Foto: Ulrika Ekblom
6 portioner GF
2 gula lökar, grovhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
rapsolja till stekning
2-3 mogna röda tomater, tärnade
ev. färsk chili eller chiliflakes (kan uteslutas)
250 g krämigt jordnötssmör (osötat)
100 g tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 4 dl kokhett vatten
ca 500 g sötpotatis eller pumpa
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
ev. färskpressad citronsaft
Servering
kokt ris, gärna jasminris
ev. citronklyftor att pressa över
1. Hetta upp olja i en kastrull och fräs gul lök och vitlök tills den har blivit lite genomskinlig.
2. Vänd ner tomaterna i grytan. Finhacka eventuellt chili, tillsätt den och stek lite till.
3. Rör ner jordnötssmör, tomatpuré och buljongtärningarna. Tillsätt vattnet och rör om ordentligt. Låt grytan puttra utan lock tills såsen har tjocknat, det tar 40-50 minuter. Rör om ibland så att såsen inte bränner fast i botten, men rör inte om för ofta.
4. Skär sötpotatisen i bitar och vänd ner dem i grytan. Krydda med salt och peppar. Låt puttra under lock tills sötpotatisen har mjuknat, det tar cirka 15 minuter.
5. Tillsätt eventuellt citronsaft.
6. Servera tillsammans med ris och eventuellt citronklyftor. Grytan smakar bara godare nästa dag och fungerar bra att frysa in.