Annons
Cape Ad

3 dokumentärer att se!

Mat, miljö, djur och människor. Allt hänger ihop. Här är tre dokumentärer med olika inriktning som är riktiga ögonöppnar.

Vegucated

vegucatedTre kött- och ostälskande New York-bor sätts på en vegansk livsstil under sex veckor. De lockas av hälsomyter om viktnedgång och förbättrad hälsa, men upptäcker snart att animalier innebär en skrämmande djurindustri. Att kasta steken blir en resa bortom tallriken. Snart börjar gruppen ta risker för saker som de bara några veckor tidigare stöttat.

 

 

 

 

 

The Cove

120_THE_COVE_e?xe?:Mise en page 1Från att ha varit en etablerad delfintränare till att bli en förespråkare för valdjurs rätt till frihet och bevarandet av dem i det vilda. Den resan gjorde Rochard O’Barry efter att en av de delfiner han tränade, Kathy, mer eller mindre begick självmord till följd av den stress som fångenskapen innebar.
Tillsammans med filmskaparen Louie Psihyos försöker han i The Cove belysa den makabra delfinfångsten i Taiji, Japan. De vilda delfinerna dödas för sitt kött eller säljs till marina djurparker. En svår uppgift för en djurrättskämpe som är välkänd för japanska myndigheter som inte skyr några medel för att bli av med honom och projektet. Filmen visar också hur staten är djupt insyltad i handeln av delfinkött, som anses vara direkt hälsovådligt på grund av sin höga halt kvicksilver.

 

 

Food, Inc.

foodincAllt kostar. Kostar det inte för dig så kostar det för någon annan. Ibland är kostnaden ekonomisk, andra gånger är den en helt annan. Food, Inc. visar ett urval av kostnaderna och belyser en problematisk matindustri som drivs av superföretag. Det är en dyster bild som vi alla är ytterst ansvariga för. Och visst vet vi egentligen att vi får precis det vi betalar för?