DJ-duon Sharks om musik och veganism

Läs intervjun med nya bubblande Dj-duon Sharks där vi pratar musik, veganism och deras spirande gröna smoothie som säljs på vegancaféet Mahalo i Stockholm

Sharks består av Sophia Englund och Susanna Friberg. Följ deras facebooksida här.

Berätta om Sharks, vem är ni?
– Sharks är våra båda personligheter i en skepnad kanske man kan säga. Våran vänskap hittade vi via musiken så den är väldigt central för oss och en stor del även i vårt privata. Utöver den tid vi lägger på musik och att vara ute och springa om nätterna har vi mer eller mindre varsin hobby i växter och veganmat!

Hur skulle ni beskriva er musik?
– Vår musik bygger helt och hållet på känsla. För oss har de alltid varit viktigt att inte låsa oss vid genres och det kanske har gjort att vi har haft ganska svårt att identifiera det vi gör och vill göra. Det har alltid funnits många runt omkring som haft en tydlig bild av vad dom tycker vi ska vara men det har aldrig känts bekvämt eller ärligt.
Nu gör vi precis vad vi känner och då landar det närmast någon typ av electro pop. Ibland, t ex en regnig dag i Danmark har det slutat med att vi gjort en ballad! Vi vill mest bara att man ska känna någonting, helst kunna stå på ett dansgolv och skrika med men också hänga på stranden och mysa till vår musik!

Vad har ni på gång nu närmast i musikväg?
– Vi har precis gått in i en helt ny fas med Sharks. Från att ha jobbat med stora skivbolag och inte haft full kontroll över vad vi gjort till att vi nu startat vårt egna skivbolag och själva styr helt. Vi har varit selektiva vilka vi bjuder in i vårt projekt och nu har vi så himla roligt! Det är lätt att glömma varför vi gör det vi gör när för många blir inblandade.
Den senaste tiden har vi suttit mycket i studion och ser fram emot att få visa upp det vi gjort. Det kommer bli tätare mellan släppen och kanske en lite annan sida av vad vi tidigare visat av oss själva. I sommar har vi några roliga gig att se fram emot, här närmast Distortion i Köpenhamn och P3 Älskar i Göteborg. Då kommer vi också smygspela lite nya låtar! Den 9 Juni spelar vi dessutom på Vegomässans efterfest på Bonden Bar i Stockholm. Så kul!

Ni brinner för djur, hälsa och vegokäk…berätta!
– För oss har det här blivit självklart även om det tagit oss lite tid att komma hit. Sophia gick mer direkt över till att äta veganskt medans jag, Susanna tagit det mer successivt och ändrat min kost under längre sikt samtidigt som jag läst på och lärt mig mer om industrin och miljöpåverkan. Nu känns det helt naturligt att äta som vi gör och nästa steg är att sträva efter ett helveganskt sätt att leva.
Eftersom vi reser mycket har vi svårt att få in ordentliga rutiner i vardagen med många sena nätter och ofta snabb och ganska dåligt med mat tillgängligt. Då känns det extra viktigt att väga upp det med en hälsosam kost som gör gott för fler.

Er smoothie Sharks säljs på vegancaféet Mahalo i Sthlm, vad hittar man i den?
Vi drack länge en ganska simpel algsmoothie, den va grön och nyttig men tråkig. Efter en tid började vi experimentera och testa olika blandningar och kom tillslut fram till ett topprecept! Man juicar äpple, ingefära, gurkmeja och citron och mixar sedan det tillsammans med kokosolja mango, spenat och spirulina.