Dillkokt kronärtskocka med 2 x dippsås

Det är egentligen väldigt enkelt att koka kronärtskockor, du behöver bara en stor kastrull eller gryta. Här kommer två trevliga dippsåser till att doppa bladen i.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Camilla Lindquist

Dillkokt kronärtskocka

4 kronärtskockor
2 citroner, halverade
2–3 vippor krondill
salt

1. Koka upp rikligt saltat vatten i en stor kastrull.
2. Skär av stammen längst ner på kronärtskockorna och gnid in med citron. Rensa även bort bladen längst ner om de är skadade eller fula.
3. Om bladen är jättetaggiga kan du klippa av spetsarna och gnida in snittytan med citron.
4. Pressa ner saften från citronerna i kastrullen och lägg ner kronärtskockorna. Täck dem med vatten. Vänd ner krondillen.
5. Koka kronärtskockorna i ca 30–50 minuter beroende på storlek. Bladen ska lossna lätt när du drar i dem, då är de klara.
6. Lyft upp kronärtskockorna med en tång eller hålslev och låt dem rinna av upp och ner.

Örtvinägrett med vitlök

En fräsch och örtig vinägrett som gör sig så bra med kronärtskockor. Även god att doppa focaccian i.

1 msk finhackad schalottenlök
1,5 msk citronsaft
0,5 tsk dijonsenap
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk finhackad persilja
salt
svartpeppar
1 dl olivolja

1. Vispa ihop schalottenlök, citronsaft, dijonsenap, vitlök, persilja, salt och svartpeppar i en skål. Det ska bara blandas väl.
2. Vispa nu ner lite olivolja i taget tills du har en homogen vinägrett.

Dragonsmör

Smält smör hör kronärtskockor till. Här med smak av färsk dragon och citron.

100 g smör, t ex mjölkfritt
1 msk finhackad färsk dragon
0,5 citron, saften
salt

Smält smöret i en kastrull. Rör ner dragon, citronsaft och salt.