Dillkokta kronärtskockor
Kronärtskockan är ett roligt pill som alla uppskattar och ett kärleksfullt alternativ till kräftor. Duka upp med goda dippsåser och ett gott bröd så har du en härlig fest. Jag har kokat med skockorna med krondill för att få den där klassiska smaken. Riktigt smarrigt!
4 kronärtskockor
2 citroner, halverade
2-3 vippor krondillsalt
1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull.
2. Skär av stammen längst ner på kronärtskockorna och gnid in med citron. Rensa även bort bladen längst ner om de är skadade eller fula.
3. Om bladen är jättetaggiga kan du klippa av spetsarna och gnida in snittytan med citron.
4. Pressa ner saften från citronerna i kastrullen och lägg ner kronärtskockorna. Täck dem med vatten. Salta väl. Vänd ner krondillen.
5. Koka kronärtskockorna i ca 30-50 minuter beroende på storlek. Bladen ska lossna lätt när du drar i dem, då är de klara.
6. Lyft upp kronärtskockorna med en tång eller hålslev och låt dem rinna av upp och ner.
7. Servera nykokta tillsammans med en eller era olika dippsåser.
Äta kronärtskocka
Det är verkligen festligt med kronärtskockor, men alla vet kanske inte hur man gör.
1. Börja med att dra av bladen. Doppa dem i en dippsås och dra den mjuka delen mot tänderna så att du får med dig fruktköttet.
2. När alla bladen är borttagna (de innersta har inte så mycket att äta på, så dem kan du bara dra loss) så ser du det som kallas ”skägget”, håriga strån som du bara drar bort med fingrarna. Dem ska du inte äta.
3. Nu har du en kronärtskocksbotten framför dig. Skala bort alla hårda bitar på utsidan så att du bara har fruktköttet kvar. Doppa i sås och ät.
Tångkaviarsås, 4 dl
Det här ser ut och smakar som klassisk romsås, men är helt växtbaserad. Tångkaviar hittar du nuförtiden i princip i alla matbutiker. Recept: Johanna Nystedt
80 gram tångkaviar, röd eller svart
3 dl majonnäs, t ex äggfri
1 dl finhackad rödlök
2 msk citronsaft lite rivet citronskal
½ dl hackad gräslök och dill
1 krm salt
½ krm vitpeppar
Blanda ihop allt i en skål.
Tomat – och dilldipp, ca 5 dl
Den här såsen har en härlig syra och sötma så inte bara passar strålande ihop med dill, utan självklart även att doppa kronärtskockor i. Recept: Johanna Nystedt
1 aubergine, tärnad
1 gul lök, hackad
2 dl krossade tomater
3 msk rödvinsvinäger
3 msk vatten
2 tsk dillfrön, mortlade
2 msk farinsocker
2 msk finhackad dillsalt
1. Fräs aubergine och lök i lite rapsolja.
2. Tillsätt farinsocker och dillfrön och fräs lite till.
3. Häll på krossade tomater, vatten och vinäger. Låt bubbla en stund.
4. Mixa såsen slät och låt svalna helt. Avsluta med att vända ner dillen.