Digaag Qumbe – vegetarisk ”kycklinggryta” med kokos

Digaag Qumbe är en favorit i Östafrika och är ursprungligen en kycklinggryta med kokos som vi är gjort helt vegetarisk.

Det Östafrikanska köket bjuder på fantastisk mat. Ofta väldigt kryddigt men sällan starkt. De har bland annat fantastiska grytor som klassikern digaag qumbe. Det är en gryta som vanligtvis görs med kyckling men som är så enkel att vegofiera. En riktigt god gryta som du serverar med ris och banan.

In Bibi’s Kitchen

In Bibi’s Kitchen av Hawa Hassan och Julia Turshen tar oss runt i flera Afrikanska länder. Här får vi träffa far- och mormödrar längst hela den afrikanska kusten. Det delas historier tips och framförallt recept. Här finns mycket vegetariskt annars går det enkelt att vegofiera.

Xawaash

Xawaash är en kryddmix som är väldigt populär i det somaliska köket. Alla gör den på sitt sätt och många väljer att rosta hela kryddor för en mer komplex smak. Vi har gjort en snabbvariant på kryddmixen här med malda kryddor här nedan.

Istället för kyckling

Den här grytan innehåller som sagt kyckling men går enkelt att ersätta med vegobitar eller varför inte kikärter? Du kan även testa stekt tempeh, seitan eller tofu.

Recept: Digaag Qumbe – vegetarisk ”kycklinggryta” med kokos

4 portioner

400 g vegobitar, t ex sojabitar
2 tomater, hackade
1 jalapeño, urkärnad och hackad
1 röd paprika, urkärnad och hackad
1 msk tomatpuré
1 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
2 msk Xawaash kryddmix, se recept nedan
2 tsk salt
0,25 dl olivolja
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad färsk ingefära
1 bakpotatis, i bitar
2 morötter, tunt skivad
2,5 dl kokosmjölk

Xawaash kryddmix (0,5 dl)
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
2 tsk mald svartpeppar
2 tsk gurkmeja
1 tsk mald kanel
¼ tsk mald kardemumma
¼ tsk mald nejlika

Servering
färsk koriander
kokt ris
banan

  1. Stek vegobitarna i lite olja så att de får fint med färg. Lägg över på en tallrik så länge.
  2. Mixa ihop tomater, jalapeño, paprika, tomatpuré, yoghurt, xawaash och salt till en slät puré.
  3. Hetta upp lite olja i en gryta och fräs lök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar. Det tar ungefär 5 minuter.
  4. Rör ner tomatmixen och koka upp. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt puttra på i 10 minuter.
  5. Rör ner potatis, morötter, vegobitar och kokosmjölk. Koka upp och låt puttra under lock i 15-20 minuter. Smaka av med salt.
  6. Servera med hela bananer och ta en tugga vartefter som du äter.