12 bitar
Chokladbottnar
3,5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4,5 dl mjölk, t ex soja-, mandel-, eller havremjölk
1 dl rapsolja
salt
Chokladfrosting
250 g mörk choklad
300 g normalsaltat smör (t ex mjölkfritt), rumstempererat
3,5 dl florsocker
1,5 dl kakao
1 dl mjölk, t ex soja-, mandel-, eller havremjölk
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
Chokladbottnar
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och mjöla två springformar, 20 centimeter i diameter. Om du vill vara säker på att kakan inte fastnar – stoppa en rundel bakplåtspapper i bottnen. Blanda vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kakao, salt och vanilj- socker i en bunke.
3. Vispa ner mjölk och rapsolja med hjälp av en ballongvisp. När din smet är slät och fin utan klumpar fördelar du den i formarna och gräddar i 20–25 minuter. Den ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna.
Chokladfrosting
1. Hacka den mörka chokladen och smält försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.
2. Vispa smör och florsocker riktigt krämigt med en elvisp.
3. Vispa ner kakao, grädde/mjölk, vaniljsocker och salt. Avsluta med att vispa ner den smälta chokladen. När du har fått en sammetslen chokladfrosting är den klar.
Lägg upp tårtan
1. Lägg en chokladbotten på ett serveringsfat.
2. Bred ut ett generöst lager med chokladfrosting.
3. Lägg på nästa botten och bred sedan ut resten av chokladfrostingen runt hela tårtan. Servera som den är eller toppa med färska bär.