De här överfyllda baguetterna innehåller bokstavligen lite av varje, så dina smaklökar kommer att festa loss. Jag har lagt till en snabb asieninspirerad dressing till tofun.

7 mar 2019

Den funkar jättebra med de färska grönsakerna och den inlagda löken och rädisorna. Du kan göra baguetterna i förväg och ta med dem till jobbet: se bara till att den grillade tofun har svalnat innan du lägger den i baguetten om du inte ska äta den på en gång.

2 portioner

Dressing
2 msk sojasås
2 msk sesamolja
½ lime, saften
1 tsk torkade chiliflingor
2 tsk lönn- eller agavesirap
½ tsk ingefära, fint hackad
en nypa vitlökspulver

200 g fast tofu, avrunnen och tunt skivad

Inlagd lök & rädisor
½ rödlök, skivad i ringar
8 rädisor, fint skivade
3 msk risvinäger
2 msk vatten
7 tsk kokossocker
en nypa havssalt

Servering
2 små baguetter
1 morot, skivad i remsor
1 bit gurka på 10 cm, skivad i remsor
2 salladslökar, fint skivade
en näve färsk koriander

Dressing
1. Börja med att blanda alla ingredienser till dressingen i en liten bunke, men lämna kvar 1 msk
olja att steka med.
2. Tillsätt tofuskivorna och ställ åt sidan i 5 minuter.

Inlagd lök & rädisor
Lägg alla ingredienser till den inlagda löken och rädisorna i en annan skål. Rör runt och låt stå för att de ska dra åt sig lite grann.

Servering
1. Värm en grillpanna på hög värme och tillsätt resten av oljan. Grilla tofuskivorna tills de har fått grillränder på båda sidor. Pensla på mer av dressingen medan de tillagas.
2. Fyll baguetterna med den grillade tofun, morots- och gurkremsorna, salladslöken och koriandern. Toppa med lite av den underbara inlagda löken och rädisorna, och njut.

 

Recept: Gaz Oakley Foto: Simon Smith och Adam Laycock

Vegan 100
I Gaz Oakleys bok Vegan 100 (Norstedts) bjuds vi inte bara på jättecoola bilder utan framför allt på mat som får oss att vilja slita ut sidorna ur boken och äta upp dem. Det är smaker från hela världen och det är läcker snabbmat, fräscha sallader och husmanskost med en twist. Allt veganskt och allt underbart.