Annons
Cape Ad

Därför älskar vi Grönkål

Grönkålen har blivit en riktig trendkål. Plötsligt hittar vi den överallt – i smoothien, juicen, grytan, såsen eller i chipsform. Ingen kommer undan, och det kanske är lika bra med tanke på att kålen är både god och supersund.

Säsong: September-Februari

Grönkål kan också kallas för bladkål eller kruskål och kan till skillnad från de flesta andra grönsakerna skördas mitt i vintern. Kålen är nämligen köldtålig och håller sig grön, krispig och frisk även under snö. Den är dessutom en tålig, lättodlad växt som klarar sig i de flesta jordmåner.

Folat är ett B-vitamin som omvandlas till folsyra i kroppen. Folsyra är bra för den kognitiva förmågan och kan förebygga demenssjukdommar. Självklart är grönkål proppfullt av folat. Gravida kvinnor bör särskilt se till att ha ett högt intag av folat då det verkar kunna förebygga ryggmärgsbrock hos fostret. Dessutom är grönkålen full utav nyttig C-vitamin och betakaroten som stärker immunförsvaret.

Att äta grönkål är att tugga i sig en bit historia. Av de kålsorter vi idag har kvar tros grönkålen vara den som mest liknar den de gamla egyptierna åt. Tänker du samma sak som oss? Just det, nu vet du vad du ska ha med dig till nästa maskerad med mumietema.

Enligt ny forskning kan sulforafan, som grönkål är fullt av, öka mängden antioxidanter i näsans slemhinnor. Antioxidanter i luftvägarna skyddar kroppen från luftföroreningar som bilavgaser och tobaksrök.

Grönkålen binder toxiner i tarmen för att sen dra ut dem ur kroppen. Dessutom är den full av kostfiber som håller tarmen i trim.