Annons
Cape Ad

DARE TO DUG

Veg of Lund har tillsammans med Lunds universitet tagit fram denna geniala potatisdryck som både gör gott och smakar gott. Allt för klimatet, vårt välbefinnande och smaken såklart.

*I samarbete med DUG*

Dessutom är den fri från nötter, laktos, soja och gluten. DUG är den växtbaserade drycken som med sin unika kombination av potatis och rapsolja leder vägen mot innovativa mjölkalternativ med lågt klimatavtryck! Något som är extra spännande är att det inte bara finns en variant utav denna potatisdryck, utan tre; DUG Original, DUG Barista och DUG Unsweetened!

Genialisk dryck gjord på potatis

Forskning och innovativa lösningar har varit på framfart de senaste åren när det kommer till mat och dryck och vi blir mer och mer medvetna om vilket klimatavtryck vår konsumering av produkter verkligen gör. Många gånger får vi tyvärr kompromissa när det kommer till smak och klimatsmarta val då det helt enkelt inte finns tillräckligt på marknaden. Man har under de senaste åren tagit fram mjölkalternativ i form av t ex soja, havre och nötter och kokos. Dessa växtbaserade drycker har olika egenskaper när det kommer till både smak och konsistens men ingen har riktigt lyckats pricka alla rätt när det kommer till allergier, klimatpåverkan och smak.

Därför är det extra kul att vi nu kan presentera ett klimatsmart och näringsrikt alternativ till både komjölk och andra mjölkalternativ; nämligen potatisdrycken DUG!

DUG Original

DUG Orginal är mjölkalternativet som går att använda till det mesta. Denna växtbaserade dryck är rik på mineraler, fibrer, vitaminer, protein och kolhydrater – allt för att du inte ska behöva kompromissa på smak och näringsinnehåll! Med DUG Original får du en fulländad vardagshjälte som går att använda till vardagens alla tillfällen så som i en skål flingor, i smoothien, matlagning och bakning!

DUG Barista

Låt oss presentera kaffets nya kompis, nämligen DUG Barista! En fantastiskt krämig och smakrik potatisdryck som kommer ta ditt kaffe till en helt ny nivå! Är det så att man är sugen på en vegansk latte eller bara extra skum till vardagskaffet så är denna helt perfekt!

DUG Unsweetened

Är du ute efter en osötad men samtidigt smakfull växtbaserad dryck? DUG Unsweetened erbjuder alla fantastiska egenskaper som DUG Orginal men här har man helt skippat sockret. Perfekt när man vill använda potatisdrycken till matlagning, bakning eller bara i ett härligt glas helt för sig själv.

Potatisen – en fantastisk knöl

Varför föll valet på att göra en vegansk dryck gjord på potatis? Framförallt vet man från forskning och studier att potatis är en otroligt mångsidig rotfrukt som har många fantastiska egenskaper. Främst för sin höga halt av mineraler, vitaminer, fibrer, kolhydrater, proteiner och för sin mångsidighet när det kommer till matlagning. Så varför inte göra ett gott och hälsosamt mjölkalternativ på just potatis? Genialiskt!

Övriga hälsoeffekter när det kommer till potatis är att (som tidigare nämnt) viktiga mineraler, proteiner och fibrer – men den är även rik på magnesium och kalium vilket är bra för personer med högt blodtryck. Visste du att potatis innehåller mer av just blodsänkande mineraler än vad pasta och ris gör?

Potatisen är även känd för sin roll i det ekologiska kretsloppet när det kommer till minskning av gödsel, ogräsbekämpning samt minimera antalet skadeinsekter. Utöver detta spelar även potatisen en viktig roll när det kommer till det ekologiska jordbruket, då närodlad potatis inte kräver mycket underhåll och besprutning.

Potatisdryck vs andra mjölkalternativ

Som tidigare nämnt har många mjölkalternativ tagits fram under årens lopp. Allt från havredryck, ärtdryck, sojadryck och mandeldryck. Dessa växtbaserade drycker har olika egenskaper när det kommer till smak och konsistens, och det är såklart vad man som konsument föredrar. Nackdelarna med dessa är att ingen har lyckats få till alla viktiga komponenter och egenskaper som DUG har.

Fördelarna med potatisdrycken DUG är många, då man har tagit fram denna veganska dryck baserat på forskning och vad vi människor faktiskt behöver när det kommer till näring och fetter. Den är även fri från soja, gluten och nötter, vilket då gör att DUG är ett fantastiskt alternativ för de som tex är allergiska mot mandel och inte kan dricka mandeldryck eller annan nötbaserad dryck som ersätter mjölk.
Just när det kommer till soja kan det vara klurigt att veta vilken som är den lägsta dosen sojaprotein som utlöser en allergisk reaktion, då denna är från person till person. Med DUG behöver man inte ens tänka på detta, då den är helt sojafri!

Att DUG dessutom är glutenfri har många fördelar! Då man kan använda DUG till exempelvis bakning kan detta bli räddningen om man vill baka glutenfritt och mjölkfritt! Man har alltså graderat sig mot både gluten och laktos genom att ersätta vanlig komjölk med DUG. Veganskt och allergivänligt – allt i ett!
När det kommer till klimatavtryck och hur DUG framställs är det extra roligt att veta att man använder mycket mindre vatten när potatisen odlas, till skillnad från tex havre och mandel som kräver betydligt mer. Det går inte att undkomma att vatten börjar bli en bristvara i världen, så genom att använda grödor som potatis odlar man med vatten på ett effektivt sätt då dessa inte kräver lika mycket. Just odling av potatis är även mer produktivt när det kommer till att utnyttja marken och odlingsytan på bästa sätt, då man får ut mer potatis per odlad kvadratmeter.

Hitta DUG

Är du sugen på att prova denna klimatsmarta dryck och är nyfiken på var du kan hitta DUG? DUG finns i välsorterade butiker runt om i Sverige och även på välkända e-handelsplattformar. På länken nedan hittar ni vilka butiker som erbjuder DUG: Hitta DUG!