Danska aebleskiver (utan ägg)

Danska aebleskiver är som fluffiga munkar… eller pannkakor! Pannkaksmunkar! De tillagas i en speciell panna och serveras med grädde och sylt.

Danska aebleskivor var inget jag åt ofta som liten, därför var jag väldigt snabb med att ta med mig aebleskivejärnet till Stockholm när jag flyttade. Det är i princip en fluffig pannkakssmet som när de tillagas blir till runda bollar, som munkar. De smälter i munnen och är det bästa sättet att börja helgmorgonen.

Varför heter de aebleskiver?

Aebleskiver eller äppleskivor är ett lätt förvirrande namn eftersom de inte innehåller äpple. Troligtvis gjorde de det en gång i tiden och sedan har namnet levt kvar.

Så tillagas aebleskiver

Du behöver ett speciellt järn (panna), ett så kallat aebleskivejärn. Du hittar det ofta på danska och skånska loppisar, men de går även att köpa nya. Sök efter ”munkjärn” så hittar du från flera kända märken.

Det finns klassiska recept både med och utan ägg. Det går att göra med bara bakpulver för att de ska puffa upp men jag tycker faktiskt de blir bättre med vispat kikärtsspad. De blir liksom ännu fluffigare.

Danska aebleskiver

4-6 portioner

100 g smör, t ex mjölkfritt
5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
1 dl kikärtsspad

Till servering
vispgrädde, t ex soja- eller havrebaserad
sylt

  1. Smält smöret.
  2. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
  3. Vispa ner smör och mjölk så att du får en slät smet.
  4. Vispa kikärtsspadet fluffigt men inte så fast att det blir en maräng.
  5. Vänd ner kikärtsfluffet i smeten med en slickepott.
  6. Hetta upp din munkpanna och smöra eller olja in den med en pensel.
  7. Fyll ”hålen” nästan hela vägen upp. Låt steka tills de får fint med färg på under sidan. Vänd sedan med hjälp av en sked och låt steka klart på andra sidan.
  8. Servera med vispad grädde och sylt.