Nudlar, färs och sås. Lite som spaghetti med köttfärssås, fast på kinesiska. Minst lika gott och faktiskt lite beroendeframkallande. Även barn brukar gilla detta skarpt. I alla åldrar.
Jag och Agnes Ros på Färsodlarna har pratat så länge om att vi vill göra dan dan-nudlar tillsammans och äntligen fick vi tid. Vi ville testa med deras färs men det här är inget insålt samarbete, bara ett kul samarbete eftersom vi bara var så sugna på den här rätten. Jag är besatt av Jennie Walldén så vi tog hennes recept men ersatte färsen med Färsodlarnas svenskodlade färs.

Wok Ris Nudlar
Jag är fullkomligt besatt av Jennie Walldéns bok Wok Ris Nudlar. Om du älskar smaker från Asien så är det här ett måste. Risrätter, nudelrätter, woker och massor med gott. Jag har lagat igenom nästan allt (superenkelt att veganisera) och allt har verkligen varit amazing.

Dan dan-nudlar
Dan dan-nudlar är nudlar med en kryddig färs. Den innehåller en hel del ingredienser, men om du inte har en asiatisk butik i din stad kan du enkelt beställa på nätet. Min poäng är att det är värt det. Hetta från chiliolja, syrlig sälta från svart vinäger och massor med annat gott. Herregud, det här är en rätt alla borde testa.

Svenskodlad färs
Svenskodlad färs är en helt vegansk färs gjord på de tre baljväxterna sötlupin, gråärt och åkerböna samt raps från svenska åkrar. Och lite salt för smakens skull. Den har en lätt nötig smak och härligt tuggmotstånd. Helt ekologisk och svenskodlad med ett koldioxidutsläpp på endast 0,87 kg CO2 per kg.
Dan dan-nudlar
4 portioner
Sås
4 vitlöksklyftor
4 msk kinesisk sesampasta eller 3 msk slätt jordnötssmör + 1 msk sesamolja
4 msk japansk soja
4 msk svart kinesisk risvinäger
2 msk strösocker
0,5-1 dl chiliolja
1 tsk mortlad sichuanpeppar
Färs
1 msk hackad ingefära
6 salladslökar, tunt skivade
neutral matolja att steka i
350-400 g vegofärs
2 msk svart bönsås
2 msk torr sherry
1 tsk strösocker
Nudlar
350 g nudlar
100 g färsk spenat
4 dl varm grönsaksbuljong
2 dl saltade jordnötter
- Riv vitlöken och blanda alla ingredienser till såsen.
- Hacka ingefära och skiva salladslök, spara de gröna delarna till garnering. Stek ingefäran i några sekunder innan färsen går i pannan. I med salladslök, bönsås, sherry och socker. Låt puttra ihop.
- Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Häll nudelvattnet över spenaten i dett durkslag så spenaten blir lätt blancherad.
- Fördela buljong i 4 djupa skålar. Dela upp såsen däri, lägg i nudlar och toppa med färs, spenat, det gröna på salladslöken och grovhackade jordnötter. Servera och låt var och en röra runt med pinnar i skålarna innan man hugger in.