Full av currypasta, färgglada paprikor och krispig vitkål är den en av mina vardagsfavoriter. Och den gå hem hos både spralliga barn, tråkiga vuxna och galna gamlingar.

Annons
23 apr 2019

6 portioner

Pajdeg
3 dl råmjöl (dinkelmjöl, eller varför inte bara vetemjöl)
150 g mjölkfritt smör
3 msk vatten

Fyllning
1 röd paprika, finhackad
1 gul paprika, finhackad
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
en klyfta vitkål, finhackad
400 g vegokött, sojabitar eller fast tofu

Tofustanning
250 g fast tofu
2,5 dl kokosmjölk
1 msk röd currypasta
1⁄2 tsk salt
1 dl jordnötter

Pajdeg
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tärna smöret och kör antingen alla ingredienser i en matberedare eller nyp ihop för hand i en bunke. Tryck ihop till en smidig deg och plasta in. Låt vila i kylen i 30 minuter.
3. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform, ca 26 cm i diameter, med den. Pricka med en gaffel och tryck ner ett ark aluminiumfolie. Fyll pajskalet med torkade ärtor. Detta för att den inte ska puffa upp i ugnen.
4. Förgrädda pajskalet i 8 minuter. Ta ut och lyft bort aluminiumfolien och ärtorna. Om kanten har rasat ner på ett ställe, tryck den pålats med hjälp av en gaffel. Grädda pajskalet i ytterligare 8 minuter eller tills den har fått lite färg.

Fyllning
1. Fräs paprika, lök, vitlök och vitkål i omgångar i lite olja. Allt ska få fin färg.
2. Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.

Tofustanning
1. Tärna tofun och mixa med kokosmjölk, currypasta och salt i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
2. Häll stanningen över fyllningen och rör runt lite med en gaffel sått den rinner ner i alla småvrå och gömmor. Sänk värmen till 175 grader. Strö över jordnötterna och gratinera pajen i i 30 minuter.