Full av currypasta, färgglada paprikor och krispig vitkål är den en av mina vardagsfavoriter. Och den gå hem hos både spralliga barn, tråkiga vuxna och galna gamlingar.

23 apr 2019

6 portioner

Pajdeg
3 dl råmjöl (dinkelmjöl, eller varför inte bara vetemjöl)
150 g mjölkfritt smör
3 msk vatten

Fyllning
1 röd paprika, finhackad
1 gul paprika, finhackad
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
en klyfta vitkål, finhackad
400 g vegokött, sojabitar eller fast tofu

Tofustanning
250 g fast tofu
2,5 dl kokosmjölk
1 msk röd currypasta
1⁄2 tsk salt
1 dl jordnötter

Pajdeg
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tärna smöret och kör antingen alla ingredienser i en matberedare eller nyp ihop för hand i en bunke. Tryck ihop till en smidig deg och plasta in. Låt vila i kylen i 30 minuter.
3. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform, ca 26 cm i diameter, med den. Pricka med en gaffel och tryck ner ett ark aluminiumfolie. Fyll pajskalet med torkade ärtor. Detta för att den inte ska puffa upp i ugnen.
4. Förgrädda pajskalet i 8 minuter. Ta ut och lyft bort aluminiumfolien och ärtorna. Om kanten har rasat ner på ett ställe, tryck den pålats med hjälp av en gaffel. Grädda pajskalet i ytterligare 8 minuter eller tills den har fått lite färg.

Fyllning
1. Fräs paprika, lök, vitlök och vitkål i omgångar i lite olja. Allt ska få fin färg.
2. Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.

Tofustanning
1. Tärna tofun och mixa med kokosmjölk, currypasta och salt i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
2. Häll stanningen över fyllningen och rör runt lite med en gaffel sått den rinner ner i alla småvrå och gömmor. Sänk värmen till 175 grader. Strö över jordnötterna och gratinera pajen i i 30 minuter.