Galnast på länge... 100 vitlöksklyftor för 2 personer! En enkel curry där du tillagar vitlöksklyftorna tills de blir smältande mjuka i konsistensen.

Annons
2 mar 2021

Det här receptet kommer från Meera Sodhas kokbok Made in India. En väldigt inspirerande bok för du som gillar indisk mat.
Just den här curryn serverar hon som en egen rätt, men jag tycker den är trevlig som en sidorätt, t ex till en indisk dal.

100 vitlöksklyftor är ungefär 8 vitlökar men jag skulle hellre gå på vikt vilket blir ungefär 300 g skalade vitlöksklyftor

Psst… curryblad hittar du i frysdisken i indiska butiker. De är lite knepiga att få tag på, men du kan också hoppa över dem helt.
Tamarindpasta hittar du i välsorterade matbutiker eller asiatiska/indiska butiker.

2 portioner

1 msk neutral olja
0,75 tsk bruna senapsfrön
10 curryblad, kan uteslutas
100 vitlöksklyftor, 300 g
1 dl vatten
0,5 tsk salt
0,5 tsk chilipulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk tamarindpasta
1,5 dl kokosmjölk

  1. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs senapsfröna tills de börjar poppa och knäppa.
  2. Häll ner currybladen och låt fräsa med i 30 sekunder.
  3. Häll ner vitlöksklyftorna och stek tills de har fått lite färg.
  4. Häll på vattnet och sänk värmen. Lägg på ett lock och låt puttra på i 15-20 minuter. Vitlöksklyftorna ska bli riktigt mjuka och lätt transparenta.
  5. Rör ner salt, chilipulver, gurkmeja och tamarindpasta. Låt fräsa med i 1 minut.
  6. Häll nu på kokosmjölken och låt allt puttra på i ca 5 minuter.
  7. Servera med ris eller indiska tunnbröd.

Relaterade artiklar