Få desserter andas nyår så mycket som crème brûlée. Lyxa till det med äkta vaniljstång och kardemumma. Det här är även en strålande dessert eftersom den kan förberedas dagen innan. Vill du ha den rumstempererad är det bara att ta fram en stund innan servering och bränna av sockret när det är dags.
Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Kheer crème brûlée
En annan typ av creme brulée är den här rispuddingen med karamelliserat socker. Supergod året runt, men inte minst runt jultid. Recept här.
Recept: Crème brûlée med kardemumma (äggfri)
4 portioner
1 vaniljstång
1 tsk stött kardemumma
2 msk majsstärkelse
½ tsk agarpulver
1 dl strösocker
3 ½ dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
3 ½ dl grädde, t ex soja-, havre- eller cashewgrädde
Till servering
2 msk strösocker
1. Skåra vaniljstången och skrapa ur de små svarta fröna. Lägg ner frön och stång i en kastrull tillsammans med kardemumma, majsstärkelse, agarpulver och strösocker.
2. Vispa ner lite mjölk och grädde i taget.
3. Koka upp blandningen under omrörning och låt sjuda tills den tjocknar.
4. Lyft ut vaniljstången och fördela krämen i fyra låga porslinsformar. Ställ in i kylen och låt svalna helt.
Servering
Strö över sockret så jämnt du kan. Sätt på gasbrännaren och bränn försiktigt sockret tills det karamelliseras och blir mörkt bärnstensfärgat.