Kan en god tomat bli ännu godare? Jepp, om du långsamt bakar dem i olivolja och basilika. Du... måste... prova!

20 jun 2016

Att confitera innebär att man kokar en råvara i fett. Det används mycket i det franska köket, då med olika djurdelar, som ett sätt att inte bara tillaga utan även konservera. Till skillnad mot fritering så görs det här på lägre temperatur under en längre tid vilket koncentrerar smakerna och gör att något så simpelt som ett gäng tomater helt plötsligt smakar så gott att ord inte räcker till.

1 kg tomater
1½ dl olivolja
10 basilikablad
salt
svartpeppar
extra olivolja
2 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett litet kors på toppen av varje tomat och doppa ner dem i det kokande vattnet i ca 30 sekunder. På så sätt lossnar skalet något. Skölj tomaterna i kallt vatten och dra sedan bort skalet.
Lägg ner tomaterna, tätt tätt, i en ugnsfast form. Det är bara att pressa ihop dem så gott det går. 
Ringla över oljan och tryck ner några basilikablad lite här och var. Salta och peppra.
Sätt in i ugnen i 50 minuter. De ska få lätt med färg.
Ta ut och låt svalna helt.
Lägg ner de confiterade tomaterna i en glasburk, ploppa ner vitlöksklyftorna och fyll på med olivolja. Förvara i kylskåpet.