Colakokt carnitas

Läs mer

Gustav: Det här receptet är en veganiserad version av kocken Jonas Crambys colakokta carnitas som han delade med sig av i ett blogginlägg på tidningen Cafés hemsida runt 2010. Jonas har alltid varit något av en förebild för mig i sin totalt ohämmade matnördighet, där han djupdyker ner i olika kök och sedan försöker lära svenskarna att laga ”riktiga” tacos, koreansk BBQ eller amerikanskt dinerkäk. Väldigt sympatiskt tycker jag och en kamp värd att föra vidare. Så Jonas, jag hoppas att du tycker att det är okej att jag lånar några av dina recept och veganiserar dem så att vi kan fortsätta njuta av ”riktiga” mexikanska tacos även när vi skär ner på köttet!

Klassiska rätter på veganskt vis

I Gustav Johanssons bok Klassiska rätter på veganskt vis (Bonnier Fakta) hittar du veganiserade versioner av klassiska rätter från hela världen. Mat som tar hänsyn till miljö, djur och klimat. Och som smakar gott förstås. Bilderna är för övrigt förödande inbjudande. Ett måste för matälskaren!

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 burkar omogen jackfruit i saltlake à 565 g
1 msk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 krm nymald vitpeppar
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
1 tsk chilipulver
2 tsk torkad oregano
1 msk mald spiskummin
1 apelsin, saften
1 lime, saften
1 msk japansk sojasås
2 tsk kinesisk sojasås
5 dl cola (din favorit av läskedrycken, men ej light!)
rapsolja till stekning

Till servering
mangosalsa, se recept
pico de gallo, se recept
18 små eller 12 medium tortillabröd av vete eller majs
1 lime
1 kruka koriander

1. Skala och skiva löken samt skala och hacka vitlöken. Häll av spadet från jackfruiten.
2. Hetta upp en gryta med rikligt med rapsolja i och fräs gul lök och jackfruit tills löken blivit mjuk och allt börjar ta lite färg.
3. Tillsätt vitlök samt alla torra kryddor och rör om så att allt blandas. Fräs i ytterligare någon minut så att det börjar dofta gott och kryddorna väcks.
4. Pressa ner apelsin- och limesaft i grytan. Tillsätt sojasås och cola och rör om.
5. Låt koka på medelvärme utan lock i cirka 1 timme, tills jackfruiten har blivit mjuk och vätskan har kokat ner till en tjock och krämig gryta. Gör mangosalsa och pico de gallo medan grytan puttrar.
6. Smaka av med japansk sojasås och chilipulver. Servera grytan med mangosalsa, pico de gallo, lime- klyftor och tortillabröd.

Pico de gallo

Pico de gallo är en av Mexikos vanligaste salsor, väldigt enkel att göra och blir supergod. Den påminner om den chilenska pebren, men innehåller ingen olivolja utan är mer eller mindre en syrlig och het tomat- och löksallad. Ett perfekt tillbehör till tacos, grillat eller alla sorters mexikansk mat!

6 tomater
1 färsk chili
1 silverlök
1 kruka färsk koriander 2 limefrukter, saften

1. Skölj tomaterna och chilin. Skala silverlöken. Fin- hacka tomater, chili, lök och koriander. Blanda ihop och pressa över limesaft. Smaka av med salt.
2. Låt dra i 30 minuter före servering.

Mangosalsa

1 mango
1/2 rödlök
1 röd chili eller 1⁄2 habanero
1 kruka koriander
1 limefrukt, saften
salt

1. Skala mangon med en potatisskalare och skär därefter loss fruktköttet från kärnan. Tärna i cirka 1 x 1 cm stora bitar.
2. Skala och tärna rödlöken fint. Skölj chilin och finhacka den, kärna ur den om du vill ha en mildare salsa. Finhacka koriandern.
3. Blanda mango, rödlök, chili och koriander i en skål. Pressa över limesaft och smaka av med salt tills du får en fin balans.
4. Låt dra i 10 minuter före servering.