Annons
Cape Ad

Coffee cake

En coffee cake har tre lager: en sockerkaka, en smuldeg och ett nötlager. Blåbärs-coffe cake gör du genom att blanda ner 2 deciliter blåbär i smeten istället för nötlagret och krydda smeten med citronskal från en citron.

Vegansk bakning

I Karolina Tegelaars bakbibel Vegansk bakning finns allt du kan önska dig av småkakor och mjuka kakor, pajer, vetedeg, muffins, glass och mycket mer.

Coffee cake

10 bitar

Nötlager
100 g rostade valnötter
2 msk strösocker
½ tsk kanel

Smuldeg
1 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
½ dl strösocker
1 nypa salt
75 g mjölkfritt margarin, tärnat

Sockerkakssmet
100 g mjölkfritt margarin
4 ½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljessens
1 nypa salt
3 dl strösocker
1 dl aquafaba
1 ½ dl yoghurt eller mjölk, t ex soja- eller havrebaserad


Nötlager

1. Värm ugnen till l75 grader.
2. Olja och mjöla en rund form på 25 centimeter eller en form på 20 x 30 centimeter.
3. Börja med att rosta nötterna om de är orostade. Sprid ut nötterna på en plåt och rosta lätt i 5-10 minuter i mitten av ugnen på l75 grader. Vakta nötterna noga då de lätt bränns i ugnen. Låt nötterna svalna och mixa dem med sockret och kanelen tills det inte återstår några stora bitar.

Smuldeg
Blanda ihop de torra ingredienserna till smuldegen och tärna ner margarinet. Nyp ihop ingredienserna tills smuldegen blir en fast deg med lite smulor kvar.

Sockerkakssmet
1. Häll ner vetemjöl och bakpulver i bunken till köksassistenten eller i en mixer. Tärna ner margarinet och vispa eller mixa tills margarinet fördelats till små bitar i ärtstorlek.
2. Häll ner salt, strösocker och vispa någon minut ytterligare, tills fettet är finfördelat.
3. Vispa ner vaniljessensen, aquafaba och yoghurt eller mjölk och vispa eller mixa ordentligt så att smeten blir väl blandad. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten.
4. Häll upp hälften av smeten i formen och bred ut den jämnt. Häll ut nötlagret över hela bottnen och fördela resten av kaksmeten i formen. Fördela nu bitar av smuldegen jämnt över smeten och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30-35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.