Den här kakan har en smältande god smak av citron och yoghurt. Den blir vackert prickig av vallmofrön och absolut fulländad med somriga hallon.



1 Jul 2018

10 bitar

Yoghurtkaka med citron
3 ½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
3 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
2 citroner, rivet skal och saft
1 burk vallmofrön, ca ¾ dl
1 dl rapsolja



Citronfrosting
100 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt
1 citron, rivet skal och saft
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Fyllning

1 dl hallonsylt

Dekoration
citronskivor
färska hallon
ätbara blommor



Yoghurtkaka med citron
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Olja och mjöla en springform, 20 cm i diameter.
3. Vispa ihop vetemjöl, strösocker, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en skål.
4. Vispa ner lite yoghurt i taget tills du har en slät smet utan klumpar.
5. Avsluta med att vispa ner citronskal, citronsaft, vallmofrön och rapsolja.
6. Skrapa ner smeten i den förberedda formen. Grädda i 50 minuter eller tills kakan är torr i mitten. Testa med en sticka. Ta ut och låt svalna helt.

Citronfrosting

Vispa ihop samtliga ingredienser till en krämig frosting. Använd en elvisp, det blir enklast.

Sätta ihop tårtan
1. Dela tårtbotten i tre tunna delar.
2. Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat. Bred ut hälften av hallonsylten. Lägg på nästa botten och bred ut resterande sylt. Avsluta med den tredje bottnen.
3. Bred eller spritsa citronfrostingen runt hela tårtan.
4. Dekorera med citronskivor, färska hallon och ätbara blommor.