Citronmarängpaj

Det går inte att ha tema citron och inte bjuda på en klassisk citronpaj. Här med en krämig, sötsyrlig fyllning och en fluffig bränd maräng gjord på kikärtsspad.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Citronmarängpaj

12 bitar

Pajdeg
100 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 dl mandelmjöl
en nypa salt
1-2 msk vatten

Citronfyllning
2,5 dl råsocker
3 citroner, rivet skal
3 dl citronsaft (ca 6 citroner)
3 dl vatten
1,5 dl majsstärkelse
150 g smör, t ex mjölkfritt

Maräng
1 dl kikärtsspad
2 dl strösocker
4 msk vatten

Pajdeg
1. Tärna smöret. Nyp ihop med vetemjöl, florsocker, mandelmjöl och salt i en skål.
2. Häll ner 1 msk vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt mer vatten om degen känns för torr.
3. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Kavla ut degen och klä en pajform, 20-22 cm i diameter, med den. Pricka med en gaffel. Ställ in i kylen i ytterligare 30 minuter.
6. Grädda pajskalet i ca 20 minuter. Det ska få lite färg i kanterna. Ta ut och låt svalna.

Citronfyllning
1. Vispa ihop allt utom smöret i en kastrull. Koka upp under ständigt vispande och låt puttra tills allt tjocknar.
2. Ta kastrullen från plattan. Tärna smöret och vispa ner lite i taget tills du har en blank citronkräm.
3. Häll ner krämen i det förberedda pajskalet. Låt svalna helt i kylskåpet.

Maräng
1. Vispa kikärtsspadet fast och fluffigt.
2. Koka under tiden ihop strösocker och vatten till en sirap. Den ska nå 124 grader.
3. Ringla ner sirapen i kikärtsfluffet under ständigt vispande. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat.
4. Klicka eller spritsa marängen över citronpajen. Bränn eventuellt med en gasbrännare.