7 feb 2015

Citron- och vallmokaka

Citron- och vallmokaka
100 g smör, t ex mjölkfritt smör
2,5 dl mjölk, t ex soja- eller mandelmjölk
1 tsk vitvinsvinäger
rivet skal från 3 citroner
saften från 2 citroner
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 burk svarta vallmofrön, ca 1 dl

Citronglasyr
2 msk citronsaft
2-3 dl florsocker
några droppar gul karamellfärg

Citron- och vallmokaka
Smöra och mjöla en ringform. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull eller i mikron.
Blanda ihop mjölk, vitvinsvinäger, citronskal och citronsaft i en skål. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, majsstärkelse, bakpulver, vaniljsocker, salt och vallmofrön i en bunke. Vispa nu ner smält smör och mjölmix i mjölkblandningen. Använd en
ballongvisp och se till att du får en fin och klumpfri smet.
Häll smeten i den förberedda formen och grädda kakan i 35-40 minuter. Testa med en sticka, den ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna helt.

Citronglasyr
Blanda lite florsocker i taget med citronsaften och karamellfärg i en skål. Om glasyren blir för tjock tillsätter du mer citronsaft, blir den för tunn tillsätter du mer florsocker. När du har fått en perfekt konsistens ringlar du glasyren över kakan. Servera!

Relaterade artiklar