Choripan – chorizo med chimichurri

Choripan är inte bara populär street food i Argentina, det är även supergott på en asado. Det är bröd som fylls med chorizo och chimichurri. Du kan även lägga till paprika om du gillar det.

Dryckestips i samarbete med Vinliv

Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw, 2022

Mycket spännande vin på den tidigare underskattade druvan Monastrell. Idag vet vi bättre. Vinet har en mycket fin balans, inslag av mörka bär, slipade tanniner, liten fatton, bra fräschör med toner av blåbär och plommon. Snyggt och välproducerat!

Nr 7280302 • 249:-

Choripan är inte bara populär street food i Argentina, det är även supergott på en asado. Det är bröd som fylls med chorizo och chimichurri. Du kan även lägga till paprika om du gillar det.

Chimichurri

Chimichurri är en örtig sås som är väldigt populär i både Argentina och Uruguay. Den görs på färska örter och kryddas sedan med oregano och syra från rödvinsvinäger. Den kan användas som marinad eller tillbehör.

Chorizo

Chorizo äts i många länder och görs på en rad olika sätt. I Argentina är det populärt med vitlök, paprikapulver och rödvin. Du kan självklart köpa färdiga vegochorizos i butik men det är alltid kul att imponera med sin egen.

Chorizo

8 korvar

800 g formbar vegofärs, t  ex soja- eller ärtbaserad
5 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
2 msk paprikapulver
1 msk mald svartpeppar
1 dl rödvin
salt

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Använd händerna, det blir enklast.
  2. Forma färsen till korvar och stek gyllene i lite olja. Om du ska grilla dem så tycker jag det är enklast att antingen grilla på ett ark aluminiumfolie så att de inte fastnar så lätt.

Chimichurri

ca 2 dl

2 krukor (eller 1 stor bunt) persilja
2 krukor (eller 1 stor bunt) koriander
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar

  1. Häll ner samtliga ingredienser i en matberedare och mixa ihop till en tjock, härligt grön sås. Den ska inte bli för fint mixad i konsistensen.

Choripan chorizo

4 portioner

2 gula lökar, tunt skivade
4 baguetter
4 vegochorizor, färdiga eller egna

  1. Fräs löken i lite olja tills den först mjuknar och sedan karamelliseras. Den ska få ordentligt med färg.
  2. Grilla brödet eller stek i lite olja. Gör samma med chorizon så att de får fint med färg.
  3. Fyll bröden med chorizo, chimichurri och karamelliserad lök.