Med bönor och hasselnötssmör i degen behövs varken mjöl, smör eller ägg.

23 okt 2020

16 kakor

1 förpackning svarta bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
3 dl rostade hasselnötter eller 150 g färdigt hasselnötssmör
¾ dl råsocker
½ dl kakao
2 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
½ tsk flingsalt
hackade hasselnötter att strö över

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg nötterna i en matberedare. Kör tills nötterna har blivit till ett nötsmör, det kan ta ett tag beroende på hur kraftfull matberedaren är. Fastnar nöthacket längs kanten skrapar du ner det då och då med en slickepott och fortsätter köra.
3. Häll av spadet från bönorna, skölj och låt dem rinna av väl. Tillsätt bönor, socker, kakao, vaniljpulver, bakpulver och flingsalt i matberedaren och kör till en jämn deg.
4. Forma degen till två längder och lägg över på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över hackade nötter och tryck till lätt med handen.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
6. Skär sneda snitt över längderna. Låt kakorna svalna på galler.
7. Kakorna är bäst att förvara i frysen.

Recept: Lina Wallentinson Foto: Lennart Weibull Porträttfoto: Peter Knutson

Lina Wallentinsons bok ”Baka med bönor” (Bonnier Fakta) är en underbar receptsamling med bröd, kakor och bakverk som alla innehåller bönor och linser. Mycket är dessutom glutenfritt! Ett måste för bak- och baljväxtälskaren.