Chokladpudding (vegansk)

Chokladpudding är en jätteenkel dessert som känns härligt lyxig. Perfekt att göra till många.

Chokladpudding är en dessert man lätt glömmer bort. Det är enkelt, snabbt och ändå lyxigt på samma gång. Här har vi gjort den extra lyxig med mörk choklad. Vi tycker den är godast att servera med vispad grädde och du får gärna ta det steget längre med t ex strössel, färska bär, rostade nötter, karamelliserade nötter, riven vit choklad, frystorkade bär eller annat gott.

chokladpudding

Pulver från Ekströms

Ekströms har ett veganskt pulver för att göra chokladpudding. Den verkar gå superbra med komjölk men för vi som testat med växtbaserad mjölk vet att den inte tjocknar så som man vill. Vissa har tipsat om att vispa ner mer pulver än förpackningen säger eller att helt enkelt reda den med majsstärkelse. Eller så ser man den mer som en lösare chokladpudding.

chokladpudding

Lyxig chokladpudding

Du kan göra chokladpudding på bara kakao vilket blir riktigt gott. Men vill du ha en ännu fylligare och djupare chokladsmak så är ett trick att vispa ner hackad mörk choklad. Vi använder oss av 50 g här, men du kan öka den mängden till 100 g om du är en riktigt chokladoman.

chokladpudding

Majsstärkelse

I den här chokladpuddingen är det majsstärkelse som gör att den tjocknar och får rätt konsistens. Majsstärkelse är även bra i andra desserter, krämer och såser som du vill få tjockare utan ägg.

chokladpudding

Recept: Chokladpudding

4 portioner

1 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
0,5 dl kakao
5 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
50 g mörk choklad, finhackad
1 tsk vaniljsocker
1 msk rumstempererat smör, t ex mjölkfritt

Servering
vispad grädde, t ex havre- eller sojabaserad
strössel
färska bär

  1. Vispa ihop strösocker, majsstärkelse och kakao i en kastrull.
  2. Vispa ner lite mjölk i taget. Koka upp under ständigt vispande. Ha inte på för hög värme då det bränner lätt.
  3. När puddingen har tjocknat tar du kastrullen från plattan. Vispa ner choklad och smör och rör om tills allt har smält ihop.
  4. Häll upp puddingen i serveringsskålar. Låt svalna helt i kylskåpet.
  5. Servera med vispad grädde, strössel och färska bär.