Chokladpaj med knäckebröd (!?)

Läs mer

Betalt samarbete med Leksands

Den här chokladpajen är god året runt, men här har jag gjort den extra fin till påsk. Hemligheten är ett pajskal gjort på knäckebröd. Med just Fäbodknäcke Frön&Havssalt från Leksands för du en härlig fröig smak och lätt sälta som passar så bra ihop med chokladen.
Jag använde kokosolja i både pajskal och fyllning. Om du vill ha en neutral smak använder du neutral kokosolja, men vill du istället göra det till en ljuvlig kokos- och chokladpaj så tar du en kokosolja med smak.

Leksands

Fäbodknäcke Frön&Havssalt är en härlig blandning av just frön och salt, toppat det med hirs och gula linfrön som har en nötig och lite söt smak. Knäcket är gjort på rena råvaror från Sverige, så som Leksands alltid har bakat sedan början av 1800-talet.

Leksands hållbarhetsarbete är verkligen så imponerande. Fossilfria sen 2013, rena råvaror som vuxit så nära bageriet som möjligt, inga tillsatser och vatten från en egen källa under bageriet. Du kan även se CO2e på förpackningen.

Recept: Chokladpaj med knäckebröd (!?)

12 bitar

Pajskal
125 g kokosolja
200 g knäckebröd (2 rundlar), t ex Fäbodknäcke Frön&Havssalt
½ dl råsocker
2 msk kakao

Chokladfyllning
400 g mörk choklad, hackad
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 ½ dl ljus sirap
50 g kokosolja
flingsalt

Dekoration
vispad grädde, t ex soja- eller havregrädde
konserverade aprikoser

Pajskal
1. Smält kokosoljan i mikron eller i en kastrull så att den blir flytande.
2. Mixa knäckebröden till smulor i en matberedare. Häll över i en bunke och blanda ner kokosoljan, socker och kakao. Blanda väl.
3. Pressa ut blandningen i en pajform med löstagbar kant, ca 24-26 cm i diameter.
Ställ in i kylen så länge.

Fyllning
1. Smält ihop samtliga ingredienser till fyllningen i en kastrull satt på svag värme. När chokladen har smält häller du ner fyllningen i det förberedda pajskalet.
2. Ställ in pajen i kylskåpet i minst två timmar så att fyllningen får sätta sig.

Dekoration
Du kan dekorera med bara lite flingsalt, men här spritsade jag vispgrädde runt om och dekorerade med konserverade aprikoshalvor.