Recept: Karoline Jönsson
Tid: 30 min + 1 dygn groddning
2 dl hel skalad bovete
3 dl havregryn
2 dl valfria nötter
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrö
1 dl kokosolja
0,5 dl agavesirap eller lönnsirap
0,5 dl kakao
2,5 dl kokosflakes
0,5 dl kakaonibs
0,5-1 dl torkad frukt, t ex granatäppelkärnor eller tranbär
1. Lägg bovete i blöt i 8 timmar eller över natten. Häll av vattnet och skölj av bovetet, förflytta till en burk. Skölj bovetet igen efter 12 timmar och förflytta sedan tillbaka det till burken. Efter ytterligare 12 timmar sköljer du bovetet en sista gång, då har det groddats i ett dygn.
2. Lägg det groddade bovetet, havregryn, nötter, solroskärnor och linfrö i en skål.
3. Häll ner kokosolja, agavesirap och kakao i en kastrull och värm tills kokosoljan har smält. Rör samman till en chokladsås och blanda sedan med bovetemixen. Rör samman så att allt blandas väl och stjälp sedan upp på en bakplåtspappersklädd plåt och tryck ut i ett jämntjockt lager.
4. Rosta i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter, öppna sedan och rör om. Fortsätt att rosta i ytterligare ett par minuter. Håll noga koll så att det inte bränns. Jag brukar stänga av värmen efter 20-25 minuter, öppna ugnsluckan och släppa ut den värsta värmen och sedan låta granolan torka på eftervärmen.
5. Blanda i kokosflakes, kakaonibs och torkad frukt när granolan svalnat och förvara i en glasburk.