Vi är besatta av Frida Svanbergs bok Veganska godsaker. En bok fylld med underbara bakverk som inte bara ser försvinnande goda ut, de är även helt veganska. Ett bakverk som stack ut var utan tvekan chokladbollsbrowninen. Ja, det är precis vad det låter som. En blandning av en chokladboll fast bakad i en form som brownie.
Recept: Frida Svanberg Foto: Helén Pe
Veganska sötsaker
I Frida Svanbergs bok Veganska godsaker (Bonnier Fakta) finner du muffins, tårtor, cheesecakes, småkakor och desserter. Allt är dekadent, överdådigt och vackert på samma gång. Ett måste för dig som älskar bakverk.
Chokladbollar
Alla älskar chokladbollar, alla! Fyllda med havregryn, kakao och annat gott är det den perfekta kakan. Vill du lyxa till det kan du rosta havregrynen och använda riktig choklad.
Recept: Chokladbollsbrownie
8–10 bitar
Brownie
80 g (2 dl) havregryn
150 g (2 ½ dl) vetemjöl
225 g (2 ½ dl) strösocker
20 g (½ dl) kakao
5 g (1 tsk) bakpulver
3 g (½ tsk) salt
150 g (1 ½ dl) neutral olja
100 g (1 dl) växtbaserad dryck
50 g (½ dl) starkt kaffe
Chokladtäcke
100 g (1 dl) växtbaserad matlagningsgrädde
200 g vegansk ljus choklad
till garnering
pärlsocker
- Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- Mixa havregrynen till ett mjöl. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja, växtdryck och kaffe under omrörning och blanda till en jämn smet. Bred ut smeten i springformen och grädda mitt i ugnen i 23–25 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
- Gör chokladtäcket medan brownien svalnar. Koka upp grädden och dra av från plattan. Bryt i chokladen och rör ihop till en slät chokladkräm. Låt krämen svalna lite och bred sedan ut den över kakan. Toppa med pärlsocker.